14 Ιανουαρίου 2023

Τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ και οι «μαύρες τρύπες» πρίν τις εκλογές Πολιτικη Γραμματεια

Τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ και οι «μαύρες τρύπες» πρίν τις εκλογές 

Στα κομματικά επιτελεία έχουν καταγράψει ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου τις προβληματικές περιφέρειες και τους νομούς με δεξαμενές που μπορούν να προσδώσουν δυναμική και να καλύψουν ελλειμματικές καταστάσεις. Στη βάση αυτή έχουν καταστρωθεί και οι περισσότερες περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση εστιάζουν σε περιοχές όπου η συσπείρωση της κομματικής […]

Στα κομματικά επιτελεία έχουν καταγράψει ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου τις προβληματικές περιφέρειες και τους νομούς με δεξαμενές που μπορούν να προσδώσουν δυναμική και να καλύψουν ελλειμματικές καταστάσεις. Στη βάση αυτή έχουν καταστρωθεί και οι περισσότερες περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση εστιάζουν σε περιοχές όπου η συσπείρωση της κομματικής βάσης πρέπει να ενισχυθεί.

Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αμφιβολία ότι οι βασικοί εκλογικοί στόχοι καθενός θα κριθούν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξού και ο ειδικός σχεδιασμός για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά αναγνωρίζουν ότι γενικότερα για τον Βορρά, από τη Δυτική Μακεδονία έως τη Θράκη, απαιτείται πλήρης χαρτογράφηση, καθώς εκεί μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις με «ακροβολισμούς» ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στον Βορρά επενδύει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου για ένα ρυθμιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη παίρνουν θέση στην προεκλογική αφετηρία, δίνοντας πρωτίστως έμφαση στις περιφέρειες όπου καταγράφουν χαμηλές πτήσεις…

Τα «κάστρα» και οι στόχοι Ανδρουλάκη

Τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στις δύο περιφέρειες που διαχρονικά αποτελούν προπύργια της παράταξης: στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα. Στην πρώτη, η εντοπιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνδυασμό με την παραδοσιακή δύναμη του ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ένα «δυνατό» αποτέλεσμα σε Ηράκλειο και Λασίθι, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται στο Ρέθυμνο, το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του κόμματος – πιο δύσκολο είναι το έργο στα Χανιά.

Στη Δυτική Ελλάδα, που περιλαμβάνει την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, το ποσοστό του κόμματος θεωρείται δεδομένα μεγαλύτερο από το πανελλαδικό -το 2019, και οι τρεις περιφέρειες είχαν «δώσει» βουλευτή στο Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και στα Δωδεκάνησα, αλλά και στη Θράκη.

Στις «μαύρες τρύπες» περιλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Ηπειρος – για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Στην Αττική, παρότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, επικεντρώνεται το βάρος όλης της εκλογικής προσπάθειας, λόγω και της νέας απογραφής, ενώ το ποσοστό φαίνεται πως συνεχίζει να είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα πανελλαδικά.

Γι’ αυτό είναι βέβαιο πως μεγάλο μέρος της προσπάθειας ειδικά τον τελευταίο προεκλογικό μήνα που η καμπάνια θα είναι επίσημη, θα πέσει πάνω στην Αττική – ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή τα ψηφοδέλτια χτενίζονται για να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρά και να προσελκύσουν ψηφοφόρους από όλο το προοδευτικό φάσμα. Αντίστοιχη σημασία θα δοθεί στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, το άλλο αστικό κέντρο που τα προηγούμενα χρόνια σημειώνονταν χαμηλές πτήσεις.

Στην Ηπειρο, μετά την αλλαγή εδρών στην (διεδρική, πλέον) Αρτα, το ΠΑΣΟΚ έχει βλέψεις για έδρα μόνο στα Ιωάννινα, πράγμα που σημαίνει ότι στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της περιοχής η μάχη δίνεται περισσότερο για συλλογικούς, παρά για προσωπικούς λόγους. Το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλία, όπου μετά τις αλλαγές στη Μαγνησία, το βάρος για έδρα «σηκώνει» η Λάρισα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προγραμματίζει από τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επισκέψεις σε τέσσερις περιφέρειες, ξεκινώντας επί της ουσίας τον προεκλογικό αγώνα από εκεί, με στόχο να συσπειρώσει τις κοινωνικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και να υπενθυμίσει τη δυναμική της προσπάθειας που ξεκίνησε με την εκλογή του, τον Δεκέμβριο του 2021. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να κωδικοποιήσουν το πρόγραμμά τους, ώστε να γίνει περισσότερο γνωστό σε κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία απευθύνεται..in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: