12 Ιανουαρίου 2023

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ταφή του στο Τατόι

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ταφή του στο Τατόι

Για την κηδεία του Κωνσταντίνου, εκτός από τα παιδιά και τα εγγόνια του, αναμένονται και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στο Τατόι για να ταφεί τη Δευτέρα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Στο σημείο, στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, έχουν ξεκινήσει να εργάζονται ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά καμένων δέντρων που έχουν μείνει από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021.

Έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί τη Δευτέρα, ως ιδιώτης, στο κοιμητήριο στο Τατόι, κάτι που ήταν και η επιθυμία του Κωνσταντίνου, στους τάφους της μητέρας του, Φρειδερίκης, και του πατέρα του, βασιλιά Παύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο, την Τετάρτη, στη μνήμη του τέως βασιλιά.

Σε περίπτωση που ο Οικουμενικός Πατριάρχης απαντήσει αρνητικά, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, συνοδεία μητροπολιτών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα χοροστατήσει και στη νεκρώσιμη ακολουθία, στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι, έπειτα από αίτημα της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αρχιεπισκοπή, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης υπό την προεδρία του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο μακαριώτατος και οι σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία τους προσκάλεσε στην τέλεση της εξοδίου ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας.

Ποιοι θα πάνε στην κηδεία του Κωνσταντίνου

Για την κηδεία του Κωνσταντίνου, εκτός από τα παιδιά και τα εγγόνια του, αναμένονται και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Τη βρετανική βασιλική οικογένεια αναμένεται να εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα, η οποία βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στην Κύπρο. Πιθανολογείται, επίσης, ότι θα έλθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν συγγενής του βρετανού πρίγκιπα, αφού ο παππούς του Φίλιππος ήταν Γλύξμπουργκ.

Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συζητήσεις ώστε να έρθει στην Αθήνα και ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, ανιψιός του Κωνσταντίνου, γιος της αδελφής του, βασιλομήτορος της Ισπανίας, Σοφίας, η οποία βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Κωνσταντίνου.

Επίσης, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.

 Θα ταφεί ως ιδιώτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από την Ιερά Σύνοδο όσο και από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου η οικογένεια του τέως βασιλιά ζήτησε να τελέσει την εξόδιο ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιεραρχία, δηλαδή η τελετή να γίνει παρουσία και άλλων μητροπολιτών, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σημειώνεται πως οι γιοι του Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ, έχουν αναλάβει εκ μέρους της οικογένειας να διεξαγάγουν τις συνομιλίες τόσο με την κυβέρνηση όσο και την Αρχιεπισκοπή, σχετικά με τα διαδικαστικά της κηδείας.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

  • Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία..in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: