16 Ιανουαρίου 2023

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Με το πρωτόκολλο υπό μάλης – Το τελετουργικό μέχρι το Τατόι

 Το βράδυ της Κυριακής η οικογένεια παρέθεσε επίσημο γεύμα στους προσκεκλημένους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για την κηδεία

Όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τις προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί από το απόγευμα της Κυριακής μετά και την τελική πρόβα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το βράδυ της Κυριακής η οικογένεια παρέθεσε επίσημο γεύμα στους προσκεκλημένους που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για την κηδεία.

Οι γιοι του Kωνσταντίνου, Νικόλαος και Φίλιππος, βρέθηκαν το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα είχαν φτάσει στην Αθήνα οι περισσότεροι από τους υψηλούς προσκεκλημένους. 

Στη χώρα μας έχει φτάσει ήδη το μεσημέρι της Κυριακής – μεταξύ άλλων- ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια, ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’ και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας. Σήμερα αναμένονται επίσης ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Παύλος και ο Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια από τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά βρέθηκαν στο νεκροταφείο και έκαναν την τελική πρόβα για την αυριανή κηδεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας. Όπως είναι προγραμματισμένο, είναι αυτοί που θα σηκώσουν το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως τον ναό της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έναν από τους επικήδειους θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μόνο με προσωπική πρόσκληση στην Μητρόπολη

Οι καλεσμένοι ανέρχονται στους 187 και θα μπορούν να μπουν στη Μητρόπολη, αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση. Πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη. Περίπου 60 Έλληνες, στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί και επιχειρηματίες, έχουν κληθεί.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα βρίσκεται η οικογένεια του τέως μονάρχη. Η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος και οι κόρες του Αλεξία και Θεοδώρα, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται τα βασιλικά ζεύγη, την Ισπανίας, Φίλιππος και Λετίθια, της Ολλανδίας, Γουλιέλμος Αλέξανδρος και Μάξιμα και ο Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ’ της Σουηδίας.

Ακόμα η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο Αλβέρτος και η Καρολίνα του Μονακό, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, θα βρίσκονται πρώην βασιλείς και στην 3η σειρά, διάδοχοι των θρόνων.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: