6 Ιανουαρίου 2023

«Ciao amico mio»

 

Οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου και όχι μόνο γνώριζαν εδώ και καιρό για την άνιση μάχη που έδινε ο Τζανλούκα Βιάλι με τον καρκίνο, αλλά κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι και αυτή την φορά δεν θα έβγαινε νικητής.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε απέραντη θλίψη στις ομάδες που συνεργάστηκε (ως παίκτης και προπονητής) στη διάρκεια της καριέρας του, σε παλιούς συμπαίκτες και αντιπάλους, αλλά και διάφορους φορείς του αθλητισμού και της πολιτικής.

Προπονητές που εργάζονται στην Premier League, όπου ο Ιταλός είχε φορέσει την φανέλα της Τσέλσι και είχε κουτσάρει τους «μπλε», αλλά και τη Γουότφορντ, έσπευχαν αμέσως να εκφράσουν τη βαθιά τους θλίψη στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης.

Ένας από αυτούς και ο βοηθός του Αντόνιο Κόντε στην Τότεναμ, Κριστιάν Στελίνι: «Ο Αντόνιο (Κόντε) αυτή τη στιγμή είναι στενοχωρημένος και ο καθένας από εμάς είμαστε κοντά στην οικογένεια του Βιάλι και σε όλους τους ανθρώπους που τον αγαπούν.

Είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο στην Ιταλία και την Αγγλία. Είμαστε κοντά με την οικογένειά του και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Για εμάς ήταν ένας σπουδαίος παίκτης, αλλά πρώτα από όλα ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. 

Μας δίδαξε πολλά πράγματα, όχι μόνο όταν έπαιζε αλλά και όταν μιλούσε με όλους. Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν μιλούν πάντα με τα καλύτερα λόγια γι΄ αυτό το σπουδαίο άνθρωπο. Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης για την Ιταλία.

Άνοιξε την πόρτα στους Ιταλούς προπονητές, διότι ήταν ο πρώτος και εκείνη την εποχή για εμάς τους Ιταλούς προπονητές ήταν μία διαφορετική χώρα κι ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα.

Αλλά εκείνη τη στιγμή η Premier League μεγάλωσε πολύ και ξεπέρασε τη Serie A. Τώρα πρέπει να πούμε ευχαριστώ στον Βιάλι, διότι άνοιξε αυτή την πόρτα για όλους και ας καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη ν΄ ανοίγει πόρτες. Οι Ιταλοί προπονητές μπήκαν και βελτίωσαν μαζί την Premier League. Είναι υπέροχο πράγμα».

Ως ένα «έναν τζέντλεμαν εντός και εκτός γηπέδου» χαρακτήρισε τον Βιάλι ο Τζίμι Φλόιντ Χασελμπάινκ, ενώ στα social media της η Γιουβέντους αναφέρει: «Μας άρεσαν τα πάντα πάνω σου. Ήμασταν πάντα μαζί σου Τζανλούκα. Από τότε που έφτασες το 1992, όταν ήταν ένας "έρωτας με την πρώτη ματιά". 

Ήσουν ένα από τα πρώτα κομμάτια μιας ομάδας της Γιούβε που θα είχε ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Λατρεύαμε τα πάντα σε σένα, απολύτως τα πάντα - το χαμόγελό σου, το να είσαι σταρ και ηγέτης ταυτόχρονα, στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, τους αξιολάτρευτους τρόπους σου, την κουλτούρα σου, την τάξη σου, που έδειξες μέχρι την τελευταία μέρα στις ασπρόμαυρες ρίγες».

Ο προπονητής της Γουέστ Χαμ, Ντέιβιντ Μόιες σχολίασε: «Μεγάλωσα βλέποντας τον Βιάλι. Θυμάμαι πολύ καλά τα χρόνια του στη Σαμπντόρια. Μεγάλωσα ως ένα νεαρό αγόρι που τον παρακολουθούσα. Απλά τα νέα ήταν θλιβερά, πολύ λυπηρό αυτό που συνέβη. Τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένειά του.»

«Παράδειγμα θάρρους και αξιοπρέπειας στο γήπεδο και στη ζωή» ήταν το σχόλιο του άλλοτε σπουδαίου μέσου της Ιταλίας, Αντρέα Πίρλο.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έγραψε στο Twitter: «Δεν θα ξεχάσουμε τους στόχους σου, τις θρυλικές σου κλωτσιές με το ποδήλατο, τη χαρά και τη συγκίνηση που δώσατε σε ολόκληρο το έθνος σε αυτή την αγκαλιά με τον Μαντσίνι μετά τη νίκη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αλλά δεν θα ξεχάσουμε πάνω από όλα τον άνθρωπο. Προς Θεού τον Τζανλούκα Βιάλι, τον "Βασιλιά των Λιονταριών" στο γήπεδο και στη ζωή.»

Ο προπονητής της Γουότφορντ, Σλάβεν Μπίλιτς, είπε από την πλευρά του: «Είναι μια θλιβερή μέρα. Δεν το λέω μόνο ως προπονητής της Γουότφορντ, επειδή υπήρξε μέλος του συλλόγου μας. Και ο σύλλογος πρέπει να είναι περήφανος που ένας από τους θρύλους του ποδοσφαίρου ήταν στη Γουότφορντ.

Δεν τον ήξερα προσωπικά, αλλά είμαι λυπημένος. Όταν λες Βιάλι, εννοείς έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης με όλη τη σημασία της λέξης. Όταν λες Βιάλι, πρέπει να λες (Ρομπέρτο) Μαντσίνι κι όταν λες Μαντσίνι, πρέπει να λες Βιάλι.

«Ως άνθρωπος, δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι κακό γι΄ αυτόν. Ξέρω πολλούς που έπαιξαν μαζί του και είναι μόλις τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Είμαστε από την ίδια γενιά. Κάποιοι φίλοι μου έπαιξαν μαζί του, έπαιξα εναντίον του και λένε ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους κύριους που πέρασαν από το ποδόσφαιρο.

Πάλεψε με τον καρκίνο για πέντε χρόνια, του άξιζε να ζήσει για αιώνες. Είναι πολύ λυπηρό. Μετά τον Πελέ, να χαθεί και ο Βιάλι. Ο Βιάλι ήταν ένας από τους "Πελέ" της γενιάς του, ένας πραγματικά κορυφαίος ποδοσφαιριστής εντός και εκτός γηπέδου.»

Ο παλαίμαχος άσος της Λίβερπουλ, Γκρέιαμ Σούνες έγραψε στο Twitter: «Ήταν ένα ξεχωριστό πρόσωπο ο Τζανλούκα», ενώ ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, πόσταρε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Αντί φίλε μου.» 

Η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι σε όλους τους αγώνες του Σαββατοκύριακου που είναι υπό τη δικαιοδοσία της θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Τζανλούκα Βιάλι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της League Managers Association (Ένωση Προπονητών), Ρίτσαρντ Μπίβαν, δήλωσε: «Αισθάνομαι προνομιούχος που γνώρισα προσωπικά τον Τζανλούκα για 15 χρόνια. Ήταν πάντα υποστηρικτικός στη δουλειά μας. 

Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας νεότερων προπονητών, μια πραγματική αντανάκλαση της γνήσιας ταπεινοφροσύνης του και της φροντίδας του για τους συναδέλφους του στο ποδόσφαιρο.

Χάσαμε έναν από τους πιο ευγενικούς και χαρισματικούς άνδρες που έχουμε γνωρίσει ποτέ στον κόσμο του αθλητισμού. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια είναι στη σύζυγο του Τζανλούκα, Κάθριν και σε όλη την οικογένεια και τους φίλους του σε μια τόσο θλιβερή στιγμή.»

Ο πρόεδρος της LMA, Χάουαρντ Γουίλκινς ανέφερε: «Ο Τζανλούκα ήρθε στην Αγγλία ως ένας από τους πιο σεβαστούς παίκτες του ποδοσφαίρου, σε μια εποχή που η Premier League άρχιζε να προσελκύει τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως.

Η ποδοσφαιρική του ικανότητα και οι ηγετικές του ιδιότητες ήταν ξεκάθαρες σε όλους από την πρώτη μέρα στην Τσέλσι. Η πρόωρη επιτυχία που γνώρισε στην προπονητική του καριέρα έδειξε την υπόσχεση ενός προπονητή οπλισμένου με το νου των μεγάλων Ιταλών.

Ήταν ένας παθιασμένος ποδοσφαιριστής, που νοιαζόταν βαθιά για το παιχνίδι και το μέλλον του. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του αυτή τη στιγμή».

 

Θέμης Τόγιαςamna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: