18 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια 296 ώρες μετά τον σεισμό


 «Η γυναίκα μου, το παιδί μου, νόμιζα ότι ήταν όλοι νεκροί. Ο Θεός να τους έχει καλά. Είμαι τόσο χαρούμενος».Τρεις ακόμη επιζώντες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία ανασύρθηκαν από τα ερείπια κτιρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια), συμπεριλαμβανομένου ενός πατέρα που επανενώθηκε με τη σύζυγό του και την κόρη του.

Ο Χακάν Γιασίνογλου διασώθηκε 278 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Mustafa Avci, 34 ετών, και ο Osman Halebiye, 14 ετών, διασώθηκαν επίσης στην ιστορική πόλη της Αντάκια. «Νόμιζα ότι η οικογένειά μου πέθανε», είπε ο κ. Avci στους δημοσιογράφους.

«Η γυναίκα μου, το παιδί μου, νόμιζα ότι ήταν όλοι νεκροί. Ο Θεός να τους έχει καλά. Είμαι τόσο χαρούμενος».

«Είχα χάσει εντελώς κάθε ελπίδα. Αυτό είναι ένα πραγματικό θαύμα. Μου έδωσαν πίσω τον γιο μου. Είδα τα συντρίμμια και σκέφτηκα ότι κανείς δεν μπορούσε να βγει ζωντανός από εκεί», είπε ο πατέρας του.

Εξαντλημένος, βρέθηκε αργότερα με τη σύζυγό του, Bilge, και την κόρη του Almile σε ένα νοσοκομείο στη Μερσίνα.

Οι θαυματουργές διασώσεις έγιναν καθώς ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν περισσότερα θύματα πέρα ​​από τους 42.000 που έχουν πλέον επιβεβαιωθεί νεκροί.

Ο Muhannad Hadi, περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της περασμένης εβδομάδας είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο κ. Hadi είπε ότι ακόμη και πριν από αυτό, περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη εκτοπιστεί.

Πάνω από 39.000 νεκροί στην Τουρκία

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται πλέον σε 39.672, καθιστώντας τη τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη τουρκική ιστορία. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι περίπου 264.000 διαμερίσματα χάθηκαν στον σεισμό και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στη γειτονική Συρία, που έχει καταρρεύσει από πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, οι αρχές έχουν αναφέρει περισσότερους από 5.800 θανάτους.

Ο κύριος όγκος των θανάτων της Συρίας είναι στα βορειοδυτικά, μια περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες που βρίσκονται σε πόλεμο με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, μια σύγκρουση που έχει περιπλέξει τις προσπάθειες βοήθειας των ανθρώπων που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τους σεισμούς..in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: