7 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός Τουρκία: Ολονύχτια μάχη των διασωστών-4.365 o αριθμός των θανάτων στις δύο χώρες.



Εικόνες αποκάλυψης στην Τουρκία και τη Συρία όσο περνούν οι ώρες από τον φονικό σεισμό. Ερείπια, εγκλωβισμένοι, απόγνωση, με τους διασώστες να δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων, υπό συνεχείς μετασεισμούς και άσχημες καιρικές συνθήκες. .

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 10.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Το in παρακολουθεί και μεταδίδει τις προσπάθειες των διασωστών που κάθε φορά που καταφέρνουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό κλαίνε από συγκίνηση, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ολες οι εξελίξεις

 06:55 Λέκκας από Τουρκία: Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, που βρίσκεται στην Τουρκία, μαζί με την ελληνική αποστολή βοήθειας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Τα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω από το 0 και βρέχει.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», είπε.

Σήμερα, Τρίτη, η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τον κο Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

06:31 Ηχητικό μήνυμα από τα συντρίμμια ξενοδοχείου

Ομάδα βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών καθώς και φοιτητές που βρίσκονταν σε εκπαιδευτική εκδρομή έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν, απ’ όπου έστειλαν ηχητικό μήνυμα, ζητώντας βοήθεια.

Το ξενοδοχείο κατέρρευσε εντελώς.

06:10 Νέος ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών καταγράφηκε στην κεντρική Τουρκία, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15.834, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο, ακόμα προσωρινό απολογισμό της AFAD, της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

05:22 Τουλάχιστον 4.365 νεκροί

Τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 15.834 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία.

04:33 Βοήθεια από τη Νότια Κορέα

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ εξέδωσε διάταγμα για την αποστολή σωστικών συνεργείων και ιατρικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.

Ο κ. Γιουν «έδωσε διαταγή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες» να καταρτίσουν σχεδιασμούς για «περαιτέρω μέτρα υποστήριξης στην Τουρκία αν χρειάζεται», διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

01:55 Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν στον Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν στην επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο πρόεδρο και επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ειδών πρώτης ανάγκης.

01:41 Θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός

Στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό οι θερμοκρασίες θα είναι λίγο κάτω ή κοντά στου 0 βαθμούς ενώ κατά τόπους κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους -10 βαθμούς και το κρύο αναμένεται τσουχτερό.

Μάλιστα όπως προειδοποίησε ο μετεωρολόγος δρ. Ορχάν Σεν μιλώντας στο CNN Turk υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας για όσους είναι τραυματισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

01:31 Στους 3.823 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι νεκροί στην Τουρκία είναι  2.379 και 14.483 τραυματίστηκαν. Μέχρι στιγμής, 7.840 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, τα οποία υπολογίζονται σε 4.748.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.444, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 711 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.431 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά).

Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 733 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

01:24 Δημοσιογράφος περιγράφει πώς βίωσε το «χάος» που ακολούθησε τον σεισμό

«Άλλοι έκλαιγαν για τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο, άλλοι έβγαιναν από τα συντρίμμια χωρίς να μπορούν να πιστέψουν ότι είναι ζωντανοί, άλλοι προσεύχονταν σιωπηλά, με δάκρυα στα μάτια. Παντού γύρω μου επικρατούσε ένα χάος», είπε ο Μαχμούτ Μποζαρσλάν (Mahmut Bozarslan), δημοσιογράφος της VoA, ήταν στο σπίτι του στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή αυτή της Τουρκίας.

Χρειάστηκε δευτερόλεπτα, όπως λέει, για να πεταχτεί πάνω, να βγάλει στον δρόμο την οικογένειά του και να σπεύσει σε μια άλλη περιοχή, όπου είχε καταρρεύσει ένα κτίριο, από την οποία και μεταφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις εικόνες που αντίκρισε εκεί.

«Επικρατούσε χάος αμέσως μετά τον σεισμό. Όλοι όσοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους βρίσκονταν στον δρόμο ή στα αυτοκίνητά τους καθώς είναι χειμώνας και κάνει κρύο. Όταν έφτασα στο συγκεκριμένο σημείο, είδα με τα μάτια μου καμιά 20ρια άτομα να βγαίνουν ζωντανά από τα συντρίμμια μέσα από την απόλυτη καταστροφή, τραυματίες να μεταφέρονται στα ασθενοφόρα και ανθρώπους να τρέχουν δεξιά κι αριστερά αναζητώντας συγγενικά τους πρόσωπα», αφηγήθηκε ο Μαχμούτ.

Ο ίδιος ήταν από τους τυχερούς, αφού το σπίτι του, ένα διώροφο κοντά σ’ ένα χωριό της περιοχής, άντεξε τα πολλά Ρίχτερ κι έμεινε όρθιο. «Ήμουν στο σπίτι μου. Ήμουν ξύπνιος, δεν είχα κοιμηθεί ακόμα κι όταν άρχισε η γη να σείεται πήρα την οικογένειά μου και βγήκαμε όλοι αμέσως έξω. Το σπίτι μου είναι διώροφο, δεν ζω σε διαμέρισμα, ούτε σε κάποιο μεγάλο κτίριο. Παρόλο που δεν είναι ψηλό κτίριο, σείστηκε συθέμελα, ενώ τα κτίρια που δεν άντεξαν ήταν κυρίως αυτά με τους πολλούς ορόφους», είπε ακόμα.

01:10 Δραματική εκτίμηση για 25.000 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία από τον ΠΟΥ

Οχταπλάσιος θα είναι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων της ισχυρής σε Τουρκία και Συρία, σύμφωνα με όσα εκτιμάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),

00:56 Ντοκουμέντο σοκ – Δημοσιογράφος βοηθάει μητέρα με το παιδί της

Το τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραφε τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μαλάτια όταν έγινε ο δεύτερος ισχυρός σεισμός το μεσημέρι.

«Σεισμός. Γίνεται σεισμός».

Μετά το πρώτο σοκ, ο Τούρκος δημοσιογράφος περιέγραψε σε απευθείας σύνδεση.

«Καθώς κάναμε ρεπορτάζ στα ερείπια για τις διασώσεις έγινε δυνατός σεισμός. Ο κρότος ήταν τρομακτικός. Βλέπετε εδώ το κτίριο που γκρεμίστηκε, ισοπεδώθηκε. Υπάρχει πολλή σκόνη. Ένας κάτοικος έρχεται, είναι καλυμμένος από σκόνη».

Στο σημείο διακρίνεται μια μητέρα με τα παιδιά της.

«Μια μητέρα προσπαθεί να σωθεί με τα παιδιά της…».

Ο δημοσιογράφος βεβαιώθηκε ότι η μητέρα και τα παιδιά είναι καλά και συνέχισε το ρεπορτάζ στα ερείπια  .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: