20 Φεβρουαρίου 2023

Ακρίβεια: Το καλάθι των στεναγμών – Έως 63% οι αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο

 

Ακρίβεια: Το καλάθι των στεναγμών – Έως 63% οι αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο [πίνακες]

«Πηγαίνοντας προς τον Μάρτιο θα υπάρξει μείωση στις τιμές στα τρόφιμα» εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας μάλιστα ότι στο «καλάθι του νοικοκυριού» μετά από αρκετές εβδομάδες περισσότερα προϊόντα είχαν μείωση και λιγότερα αύξηση.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα στο 15,4% τον Ιανουάριο – υπερδιπλάσιο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – και με τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής να μην έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό στις τιμές στο ράφι, όπως υποστηρίζουν οι εγχώριες βιομηχανίες, φαίνεται πως η ακρίβεια θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο, σίγουρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ενδεχομένως και το 2024.

Και δεν πρόκειται αποκλειστικά για ελληνικό φαινόμενο. Οι κορυφαίες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο μιλούν για συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων παρότι ανέβασαν τις τιμές για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος για όλες σχεδόν τις πρώτες και δεύτερες ύλες.

Αυξήσεις έως και 63%

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, ένα καλάθι με 21 προϊόντα καταγράφει τουλάχιστον τριπλάσια ποσοστιαία αύξηση συγκριτικά με την αύξηση του μέσου μισθού το 2022. Και χωρίς να είναι πάντα η αιτία ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συνολικά, για ένα καλάθι με 21 βασικά είδη διατροφής και είδη νοικοκυριού, στο οποίο σημειωτέο δεν περιλαμβάνεται καν κρέας, πέρυσι την 1η Μαρτίου δίναμε 59,13 ευρώ, ενώ εφέτος, στις 14 Φεβρουαρίου, για τα ίδια προϊόντα, όλα επώνυμα για λόγους σύγκρισης, πληρώνουμε σχεδόν 69 ευρώ. Δηλαδή 16,6% περισσότερο, όταν ο μέσος μισθός αυξήθηκε 5,3%.

Με θηριώδεις αυξήσεις που φθάνουν έως και 63%, όπως στο υγρό απορρυπαντικό για το πλύσιμο των πιάτων, οι μέσες τιμές στα περισσότερα προϊόντα είναι υψηλότερες σε διψήφιο ποσοστό. Ακόμη και στα 4, από το σύνολο των 21, που οι τιμές τους εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο λόγος είναι οι προσφορές. Έτυχε δηλαδή τη συγκεκριμένη ημέρα να πωλούνται σε κάποια σούπερ μάρκετ με μειωμένη τιμή, «κατεβάζοντας» έτσι το μέσο όρο.

Πλέον για τρία κιλά πατάτες και μισό κιλό γιαούρτι οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν 23% ακριβότερα, ενώ στα 400 γραμμάρια φέτα η αύξηση είναι της τάξης του 28% και στα αυγά 13%.

Την ίδια ώρα, στα… πολεμικά προϊόντα, δηλαδή όσα επηρεάστηκαν σφοδρά λόγω της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα που ακολούθησε την πολεμική σύρραξη, όπως το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο, οι τιμές συνεχίζουν να είναι απλησίαστες. Συγκεκριμένα στο ράφι εμφανίζονται αυξημένες κατά 34% και 48% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, παρότι η αγορά έχει ισορροπήσει σε σχέση με τον πανικό των πρώτων ημερών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ίδιο συμβαίνει και στο αλεύρι. Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ακριβότερο κατά 36% σε σχέση με πέρσι.

Διαβρώνεται η αγοραστική δύναμη

Εκτός από τους ευάλωτους, που πραγματικά έχουν γονατίσει από την ακρίβεια, πλέον διαβρώνεται η αγοραστική δύναμη και της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Για παράδειγμα μια οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα στα 2.000 ευρώ πέρσι έδινε 440 ευρώ για να αγοράσει τρόφιμα (σ.σ. με βάση τα στοιχεία της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών για το έτος 2021, οι αγορές ειδών διατροφής αποτελούν κατά μέσον όρο το 22% των δαπανών των νοικοκυριών). Εφέτος με τον πληθωρισμό των τροφίμων να «τρέχει» με 15,4% τον Ιανουάριο του 2023, θα πρέπει να δώσει πάνω από 507 ευρώ.OT

Δεν υπάρχουν σχόλια: