16 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Ολοσχερής η καταστροφή του Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια

 Η πρόσοψη του Ναού μετά

 Σχεδόν ολοσχερής είναι  στην Τουρκία, η καταστροφή της Αντιόχειας, όπου το καμάρι των ελληνορθόδοξων της περιοχής, ο Ιερός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου έχει διαλυθεί, ενώ στην πόλη έχουν κατασκευαστεί ομαδικοί τάφοι.

                                                         Η πρόσοψη του Ναού πριν από τον σεισμό

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στο προφίλ του στο Facebook, δημοσίευσε φωτογραφίες με το πώς ήταν πριν και μετά τον σεισμό ο Ιερός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Ναός εσωτερικό πλάνο
Το εσωτερικό του Ιερού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου


Μετά τον σεισμό έμειναν μόνον πέτρες. Πέτρες, μπάζα και συντρίμμια υπάρχουν παντού εκεί που μέχρι πρότινος βρισκόταν ο ναός. Το τοπίο μοιάζει λες και έπεσε βόμβα με αποτέλεσμα όλα να ισοπεδωθούν. 

 

Το εσωτερικό της πρόσοψης του ναού, μετά τον σεισμό

 

Το καμπαναριό ισοπεδώθηκε

Η Εκκλησία της Αντιοχείας ιδρύθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα της Συρίας από τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Θεωρείται η αρχαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, μετά την Εκκλησία Ιεροσολύμων. Θεωρείται η «μητέρα των «Εκκλησιών». Εδώ ο απόστολος Παύλος «ολοκλήρωσε τη μόρφωσή του» και εδώ φαίνεται ότι ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη χριστιανός.

Ο Απόστολος Πέτρος, σύμφωνα με την παράδοση, θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Πριν γίνει ο ναός που γκρεμίστηκε, υπήρχε, τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια, μια μονόχωρη σπηλιά. Σε αυτήν δίδαξε αρχικά ο Πέτρος . Αργότερα, άγνωστο πότε, χτίστηκε ένας μικρός ναός, στη δυτική όχθη του ποταμού Ορόντη και στους δυτικούς πρόποδες του όρους Χατζ (Hac) ή Σταυρίν (αρχ. Σίλπιον).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005, το τουρκικό κράτος ανακήρυξε την εκκλησία προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά και το 2011 ο ναός μπήκε στη λίστα των υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σήμερα απλώς δεν υπάρχει.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι το μοναδικό που δεν λειτουργεί στην ιστορική του έδρα. Μεταφέρθηκε από την Αντιόχεια στη Δαμασκό, στα μέσα του 14ου αι. Εδρεύει στο κέντρο της παλαιάς πόλης, στο πρωτοχριστιανικό συγκρότημα της Θεοτόκου.

Η πόλη: Ομαδικοί τάφοι στην πόλη

Η Αντιόχεια έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Η καταστροφή είναι τόσο εκτεταμένη που δεν υπάρχει χώρος για να τους νεκρούς. Οι αρχές επέτρεψαν κατόπιν αυτών να δημιουργηθούν ομαδικοί τάφοι έξω από την πόλη, σε εκτάσεις που παραχωρούν ιδιώτες.

 

Δορυφορική φωτογραφία από το βορειοανατολικό τμήμα της Αντιόχειας, όπου έχει καθαριστεί περιοχή για να γίνει νεκροταφείο.

Πολλοί από τους νεκρούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό οι αρχές λαμβάνουν δείγματα DNA πριν από την ταφή.
Το άλλοτε λίκνο του πολιτισμού, το σταυροδρόμι των πολιτισμών της Ανατολής δεν υπάρχει πια. Σπίτια, καταστήματα, η εμβληματική αγορά, τα πάντα είναι ερείπια. Ακόμα και τα κτίρια που έμειναν στην θέση τους έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: