28 Φεβρουαρίου 2023

Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα τακτική μειώνει τη φλεγμονή – Ο ρόλος του εντέρου

Έναν σημαντικό τρόπο για τη ρύθμιση της φλεγμονής που ευθύνεται για την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Πολλά υποσχόμενα θεωρούνται τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης από το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια που σχετίζουν τη φλεγμονή με το μικροβίωμα του εντέρου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Plos Biology και έκανε ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Νευροεπιστήμης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου και του Κέντρου Ανοσολογίας του Εγκεφάλου, ανακάλυψε έναν παράγοντα ζωτικής σημασίας, που συμβάλλει στην υπερδραστήρια αυτοάνοση απόκριση του οργανισμού και στη νευροφλεγμονή, τα χαρακτηριστικά δηλαδή γνωρίσματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Όπως αποδείχθηκε από τα ερευνητικά μοντέλα των επιστημόνων, ο αποκλεισμός αυτού του συνδετικού κρίκου ανακούφισε την επικίνδυνη φλεγμονή, δίνοντας στους ερευνητές έναν πρωταρχικό και ξεκάθαρο στόχο στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν νέες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

«Προσεγγίζουμε την αναζήτηση θεραπευτικών ουσιών για την πολλαπλή σκλήρυνση μέσω μιας νέας κατεύθυνσης. Διαμορφώνοντας το μικροβίωμα, κατανοούμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η ανοσολογική απόκριση μπορεί να καταλήξει εκτός ελέγχου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να βρούμε έγκαιρες παρεμβάσεις» ανέφερε σχετικά η Δρ. Andrea Merchak υποψήφια διδάκτωρ νευροεπιστήμης και συγγραφέας της μελέτης.

Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση. Οι θεραπείες που συνιστώνται επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους, να ελέγξουν τις εξάρσεις και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η παρούσα μελέτη.

Ειδικότερα, οι ερευνητές κατάφεραν να καθορίσουν έναν ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν φραγμό του οργανισμού, όπως το έντερο, που παίζει βασικό ρόλο στη νόσο. Αυτός ο ρυθμιστής μπορεί να επαναπρογραμματίσει το μικροβίωμα του εντέρου, έτσι ώστε να προάγει την χρόνια φλεγμονή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συνεπώς, οι επιστήμονες ανέστειλαν τη δραστηριότητα του ρυθμιστή, που ονομάζεται υποδοχέας των Διοξινών (Aryl Hydrocarbon Receptor. AhR), στα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Διαπίστωσαν ότι αυτό είχε δραματική επίδραση στην παραγωγή χολικών οξέων και άλλων μεταβολιτών στο μικροβίωμα του εντέρου των ποντικών στο εργαστήριο. Με αυτόν τον υποδοχέα εκτός λειτουργίας, η φλεγμονή μειώθηκε και τα ποντίκια ανάρρωσαν.

Αν και τα ευρήματα υποδηλώνουν μια προσέγγιση για τη διακοπή της χρόνιας φλεγμονής σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, αυτό θα απαιτήσει πολύ περισσότερη έρευνα. Μένει λοιπόν να κατανοήσουν καλύτερα οι επιστήμονες τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος, καταλήγουν οι ερευνητές της μελέτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: