26 Φεβρουαρίου 2023

Τα καλαμαράκια δεν είναι μόνο για τη νηστεία


 Τα καλαμάρια δεν είναι μόνο μια βιώσιμη πηγή θαλασσινών αλλά έρευνες δείχνουν ότι όταν μαγειρευτούν με τον σωστό τρόπο, είναι μια πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι μια προτεινόμενη επιλογή για ένα υγιεινό τρόπο ζωής, είτε σας ενδιαφέρει να χάσετε βάρος είτε απλά για να προσφέρετε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Τα ωμά, άψητα καλαμάρια είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες και λίπος. Προσφέρουν μόλις 26 θερμίδες ανά 30 γρ. και λιγότερο από μισό γραμμάριο λίπους. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα στρείδια, τα χτένια και τα χταπόδια. Συχνά σερβίρονται τηγανητά και η συνολική περιεκτικότητα σε λίπος τείνει να είναι πολύ υψηλή λόγω του λαδιού που χρησιμοποιείται στη διαδικασία τηγανίσματος. Το αν θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ή trans-λιπαρά εξαρτάται από τον τύπο λαδιού που θα επιλέξετε. Οι διατροφολόγοι πάντως μας προτείνουν να τα προτιμάμε ψητά ή μαγειρεμένα και όχι τηγανητά.

Τα οφέλη για την υγεία

  • Βοηθούν το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει σίδηρο. Προσφέρουν στον οργανισμό έως και 90% χαλκό, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει ρόλο στην απορρόφηση, αποθήκευση και τον μεταβολισμό του σιδήρου και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Η ανεπάρκεια χαλκού μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή αναιμίας.
  • Μειώνουν τη φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα τους. Επιπλέον, το σελήνιο είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας με τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών. Το καλαμάρι περιέχει 63% σελήνιο.
  • Συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος, μυών, μαλλιών και νυχιών. Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να διατηρηθεί υγιές. Το καλαμάρι είναι μια καλή πηγή πλήρους πρωτεΐνης.
  • Η συχνότητα και η διάρκεια των ημικρανιών μειώνονται λόγω της παρουσίας της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης) σε άφθονες ποσότητες, στα καλαμάρια. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ριβοφλαβίνης αποτελούν μια καλή θεραπεία για την πρόληψη των ημικρανιών.
  • Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου όπως τα ψάρια και οι γαρίδες. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την τόνωση του ασβεστίου και την οικοδόμηση των οστών και των δοντιών.
  • Μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Β12, τα καλαμάρια είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο σώμα, που διαφορετικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών.
  • Βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Β3.
  • Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά φλεγμονών και μολύνσεων που βλάπτουν το σώμα. Ωστόσο, τα καλαμάρια που είναι πλούσια σε αυτό το στοιχείο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα επεισόδια τροφικής δηλητηρίασης που σχετίζονται με την κατανάλωση αλλοιωμένων θαλασσινών, το itrofi.gr εφιστά την προσοχή σας στα παρακάτω:

  • Όπως όλα τα οστρακοειδή, το καλαμάρι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και επιρρεπές σε βακτηριακή μόλυνση. Επιλέξτε για άμεση κατανάλωση μόνο τα πολύ φρέσκα (της ίδιας ημέρας) ή καταψύξτε τα σωστά μεταξύ 0-5 βαθμών Κελσίου.
  • Αγοράστε μόνο από μια αξιόπιστη πηγή.
  • Καθαρίστε τα σωστά Τραβήξτε το κεφάλι προς τα έξω, αφαιρέστε τα σπλάχνα και τον σάκο με το μελάνι, χωρίστε τα πλοκάμια και τρίψτε τα με καθαρό νερό πριν τα απολαύσετε.

Φωτεινή Πουρνάρα.itrofi.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: