14 Φεβρουαρίου 2023

Γόνατα: Γιατί μας πονούν καθώς μεγαλώνουμε – Τι να κάνουμε


Το αέρινο βάδισμα της νιότης αρχίζει να διαδέχεται το πιο βαρύ, γεμάτο αναστεναγμό περπάτημα των «άντα». Σας θυμίζει κάτι;

Με το πέρασμα του χρόνου τα γόνατα γίνονται πιο δύσκαμπτα και τα νιώθουμε σφιχτά και πιασμένα έως και πονεμένα. Ο πόνος στα γόνατα δεν είναι αναπόφευκτος. Παρότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την επέλαση του γήρατος υπάρχουν έξυπνοι τρόποι για να προλάβουμε σοβαρά προβλήματα στα γόνατα.

Τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να πονούν τα γόνατα εξηγεί η Δρ Elizabeth T. Nguyen φυσίατρος με ειδίκευση στην πρόληψη τραυματισμών και στους πόνους των αρθρώσεων.

Βλάβες αρθρικού χόνδρου

Ο αρθρικός χόνδρος είναι μία εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, που καλύπτει την άρθρωση του γόνατος  και απορροφά τους κραδασμούς.

Οι εκφυλιστικές βλάβες συμβαίνουν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και εξελίσσονται σταδιακά. Αρχικά ο χόνδρος λεπταίνει και τελικά διασπάται αφήνοντας το οστό απροστάτευτο και οδηγώντας σε οστεοαρθρίτιδα.

Σε νεότερες ηλικίες παρατηρούνται συνήθως τραυματικές βλάβες του χόνδρου εξαιτίας τραυματισμού ή υπέρχρησης της άρθρωσης.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των τετρακέφαλων αποτελούν σύμφωνα με την Δρ Nguyen την καλύτερη μέθοδο πρόληψης για διαχείρισης του πόνου στα γόνατα εξαιτίας της εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου. Η αποφυγή επαναληπτικών κινήσεων υπερχρήσης της άρθρωσης καθώς και η διατήρηση υγιούς βάρους αποτελούν δυο ακόμη πολύτιμες συμβουλές για την καλή κατάσταση των γονάτων στη μέση ηλικία.

Αύξηση βάρους

Όσο μεγαλύτερο το βάρος του σώματος, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση στα γόνατα. Επιπρόσθετα η παχυσαρκία ως φλεγμονώδης διεργασία μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις.

Η απωλεια έστω και μισού κιλού υποτετραπλασιάζει το φορτίο που δέχονται τα γόνατα επισημαίνει η Dr Nguyen.

Αδύναμοι μύες

Η μυική αποδυνάμωση αποτελεί μια φυσιολογική φθορά της  γήρανσης, όπου υπολογίζεται ότι κάθε δεκαετία μετά τα 30 χάνουμε περίπου το 5% της μυικής μας μάζας. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την πάροδο των χρόνων και την αλλαγή των συνηθειών του τρόπου ζωής σαμποτάρουν την υγεία των αρθρώσεων συμπεριλαμβανομέων και των γονάτων.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις η σαρκοπενία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αδυναμία και μειωμένη κινητικότητα που μπορούν να βλάψουν και τα γόνατα.

Η λύση σε κάθε περίπτωση είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης οι οποίες θα συμβάλλουν στη υγιή κατάσταση των γονάτων. Οι καλύτερες επιλογές σύμφωνα με την Δρ Nguyen είναι οι ασκήσεις με ιμάντες αντίστασης, καθώς και οι ισομετρικές, ενώ συνιστάται να γίνονται και ασκήσεις ισορροπίας, αλλά και ευλυγισίας για την βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Παθήσεις στα γόνατα

Εάν έχετε ιστορικό προηγούμενου τραυματισμού στα γόνατα, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο κίνδυνος της οστεοαρθρίτιδας γενικότερα ελλοχεύει λόγω της φθοράς που επιφέρει ο χρόνος στις αρθρώσεις. Αν η διάγνωση είναι αρχόμενη αρθρίτιδα γόνατος, τότε υπάρχει η δυνατότητα να μετριαστούν τα συμπτώματά της με συντηρητική αντιμετώπιση (αποφυγή επίπονων δραστηριοτήτων, φυσιοθεραπεία, φάρμακα κτλ.). Ωστόσο η οριστική θεραπεία της προχωρημένης αρθρίτιδας είναι χειρουργική (μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: