12 Φεβρουαρίου 2023

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η διατροφή – σύμμαχος που μειώνει τον κίνδυνο



Μια κατηγορία λιπαρών οξέων που περιέχεται σε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά φαίνεται ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και να θωρακίσει τη λειτουργία των νεφρών
Τα υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται σε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά σχετίζονται με έναν σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και με καλύτερη νεφρική λειτουργία αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ.


Αντίστοιχοι συσχετισμοί ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν με υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων από τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Αν και το μέγεθος αυτών των συσχετισμών ήταν μέτριο, εντούτοις τα ευρήματα υποστηρίζουν τις τρέχουσες κλινικές οδηγίες που συστήνουν την επαρκή πρόσληψη θαλασσινών και λιπαρών ψαριών ως μέρος υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Αν και τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση θαλασσινών και τονμειωμένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, εντούτοις είναι σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες που συστήνουν την επαρκή πρόσληψη θαλασσινων στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα όταν αυτα αντικαθιστούν λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια νοσηρή κατάσταση που εξελίσσεται σιωπηρά χωρίς συμπτώματα. Η χρόνια νεφρική νόσος ή ανεπάρκεια αποτελεί σοβαρό πρόβληµα υγείας παγκοσμίως µε κακή πρόγνωση και συνεχώς αυξανόµενη επίπτωση. Επίσης συσχετίζεται µε αυξηµένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα και µε µεγάλο ποσοστό θνησιµότητας. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της πάθησης από την μία μεριά και την απουσία κλινικών ερευνών για τις διατροφικές συνήθειες που προφυλάσσουν τη νεφρική λειτουργία από την άλλη, οι ερευνητές από Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, εξέτασαν δεδομένα 19 ερευνών από δώδεκα χώρες, έως και τον Μάιο του 2020. Συνολικά συμμετείχαν 25.570 άτομα στην βασική ανάλυση, μέσου όρου ηλικίας 49-77 ετών. Από αυτούς 4.944 (19%) παρουσίασαν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κατά το εντεκαετές διάστημα παρακολούθησης. Αφού λήφθηκαν υπόψη μια σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, τα υψηλότερα επίπεδα συνολικών n-3 PUFA (τύπος ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα θαλασσινά) συσχετίστηκαν με μέτρια (8%) χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου. Η προστασία ήταν ακόμη μεγαλύτερη (13%) για τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση n-3 PUFA από ψάρια και θαλασσινά σε σύγκριση με εκείνα με τη χαμηλότερη. Επίσης η αυξημένη πρόσληψη n-3 PUFA συσχετίστηκε με μεγαλύτερη επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου. Είναι ενδιαφέρον ότι τα φυτικής προέλευσης ω-3 λιπαρά οξέα δεν συνδέθηκαν με την αποτροπή της χρόνιας νεφρικής νόσου, αν και δεν αποκλείονται τα μεθοδολογικά σφάλματα που μπορεί να επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: