17 Φεβρουαρίου 2023

Εύα Καϊλή: «Τώρα ξαφνικά, ο λόγος του Παντσέρι έγινε Ευαγγέλιο», δήλωσε ο Σβεν Μαρί στη «Le Soir»


 «Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση της πελάτισσάς μου βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα, με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή καθώς και ο Μαρκ Ταραμπέλα παραμένουν προφυλακιστέοι για την υπόθεση «Qatargate», ενώ εκκρεμεί η αίτηση αποβολής κατά του δικαστή-ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αναφέρει η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

«Δύσκολο χτύπημα για την Εύα Καϊλή, ήδη κρατούμενη για 10 εβδομάδες», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε χθες βράδυ να παρατείνει την προληπτική της κράτηση, όπως και για τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα – και οι τρεις κατηγορούνται στο πλαίσιο της έρευνας για φερόμενες πράξεις διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πίστευα πραγματικά ότι έπρεπε και επρόκειτο να απελευθερωθεί, τουλάχιστον με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι», δήλωσε ο Σβεν Μαρί, ο νέος Βέλγος δικηγόρος της κ. Καϊλή, στη «Le Soir», μετά την απόφαση τoυ συμβουλίου.

«Λυπάμαι που δεν απελευθερώθηκε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί ένα τρόπαιο. Όμως δεν είναι μόνο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είναι και μητέρα. Μια μητέρα, που βλέπει το 24 μηνών μωρό της δύο φορές το μήνα. Σέβομαι αυτή την απόφαση, αλλά την αμφισβητώ και θα ασκήσω έφεση σήμερα», πρόσθεσε.

Γιατί θα προτιμούσε τον δικαστή Κλεζ

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα προτιμούσε να ήταν παρών ο δικαστής Κλεζ στο προδικαστικό συμβούλιο, «γιατί ποιος ξέρει την υπόθεση καλύτερα από αυτόν;», όπως είπε.

«Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αλλά είχαμε έναν δικαστή που έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε την υπόθεση», τόνισε.

Ωστόσο, ο Σβεν Μαρί δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, σχετικά με την υπερβολική βαρύτητα που δίνεται στον «μετανοημένο» Παντσέρι, λέγοντας: «Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση της πελάτισσάς μου βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα, με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο».

Έφεση και από τον Ταραμπέλα

Όσον αφορά τον ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το αίτημα για αποφυλάκιση απορρίφθηκε από το προδικαστικό συμβούλιο και προφυλακίζεται για ένα μήνα, ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τόλερ δήλωσε ότι θα καταθέσει έφεση σήμερα. «Η αίτηση αποφυλάκισης είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία αποβολής του ανακριτή. Ακόμα κι αν δεν απαγορεύεται να σκεφτεί κανείς ότι το δεύτερο είχε αναγκαστικά συνέπεια στο πρώτο», δήλωσε στον Τύπο.

Σύμφωνα με την βελγική «Le Soir», οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αμφισβητηθεί – είτε κατά τη διάρκεια της έρευνας, είτε κατά τη διάρκεια μιας δίκης – εάν υπάρχει «εύλογη υποψία» μεροληψίας.

Η αίτηση απαλλαγής πρέπει να υποβάλλεται σε επιστολή που περιέχει τα επιχειρήματα και υπογράφεται από δικηγόρο, εγγεγραμμένο για περισσότερα από δέκα χρόνια στο δικηγορικό σύλλογο.

Ο Μαξίμ Τόλερ, ο δικηγόρος του Ταραμπέλα, είπε ότι εισήγαγε αυτή τη διαδικασία το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, σχετικά με τη νομιμότητα για την πιθανή παράταση κράτησης του πελάτη του.

«Αν ο δικαστής αρνηθεί να παραιτηθεί, είναι δυνατό να ασκηθεί έφεση ενώπιον ανώτερου δικαστηρίου», διευκρινίζει στην εφημερίδα ένας ποινικός δικηγόρος, που ζητά την ανωνυμία του.

Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαστής Κλεζ έχει δύο ημέρες για να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, «συμφωνώντας ή όχι με το αίτημα να απέχει», λέει ο δικαστικός κώδικας.

Εάν αρνηθεί να παραιτηθεί, η υπεράσπιση του Μαρκ Ταραμπέλα μπορεί, εντός τριών ημερών, να προσφύγει στο Εφετείο, το οποίο με τη σειρά του θα αποφασίσει εντός οκτώ ημερών  .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: