10 Μαρτίου 2023

Ημικρανία: 14 παράγοντες που μπορεί να την πυροδοτήσουν


 Ενώ η ημικρανία μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επίπονη, η διαχείρισή της μπορεί να αναδειχθεί σε πραγματική πρόκληση. Πρέπει να βρείτε ακριβώς την σωστή ποσότητα ύπνου, άσκησης ή καφεΐνης για να κρατήσετε μακριά τους παλλόμενους πονοκεφάλους και άλλα επώδυνά της συμπτώματα.

Ωστόσο, η εύρεση της πολυπόθητης ισορροπίας δεν είναι εύκολη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συνήθειες, όπως ο πολύς ή πολύ λίγος ύπνος και η έντονη άσκηση, μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας. Για αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάσουν και να τους αποφεύγετε για να αποφεύγετε και τα επεισόδια.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο πιθανό να εμφανιστεί εξαιτίας ενός και μόνο παράγοντα ενώ οι συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί και να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Το hit-list της ημικρανίας

Η λίστα των πιθανών παραγόντων ημικρανίας είναι μεγάλη και οι πιθανοί συνδυασμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κρίση ημικρανίας είναι ακόμα περισσότεροι.

Αλλά δείχνοντας προσοχή στα διάφορα ερεθίσματα που μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα μπορεί να έχετε καλύτερο έλεγχο της ημικρανίας. Ορισμένοι βασικοί «παράγοντες κινδύνου» που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:

 1. Κοιμάστε πολύ ή πολύ λίγο.
 2. Περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς φαγητό.
 3. Αύξηση ή μείωση του επιπέδου άγχους σας.
 4. Πίνετε υπερβολικά πολύ ή λίγη καφεΐνη (συγκριτικά με αυτό που έχει συνηθίσει ο οργανισμός σας).
 5. Αφυδάτωση.
 6. Ιδιαίτερα έντονη άσκηση.
 7. Περίοδος.
 8. Χρήση αλκοόλ.
 9. Ορισμένες τροφές, όπως όπως παλαιωμένο τυρί, αλλαντικά.
 10. Κάπνισμα ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.
 11. Παραμονή σε υψηλές θερμοκρασίες.
 12. Έντονα λαμπερά φώτα.
 13. Εμφάνιση πόνου στον αυχένα.
 14. Έκθεση σε ορισμένες οσμές, όπως έντονο άρωμα.

Μπορούμε να ελέγξουμε την ημικρανία;

Ορισμένα ερεθίσματα είναι αναπόφευκτα. Συνήθως δεν μπορείτε να εμποδίσετε την περίοδό σας ή να ελέγξετε τον καιρό.

Αλλά αν γνωρίζετε ότι η παράλειψη της άσκησης και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κρίση ημικρανίας, μπορείτε να λάβετε δράση για να αποφύγετε τα ερεθίσματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Ο λόγος που η διαχείριση της ημικρανίας είναι τόσο δύσκολη, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι υπάρχουν πιθανές πολλαπλές γενετικές μορφές ημικρανίας και πολλοί πιθανοί παράγοντες που την πυροδοτούν.

Το άγχος, οι γυναικείες ορμονικές αλλαγές, ο καιρός, οι αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα και η αισθητηριακή διέγερση από φώτα, ο δυνατός θόρυβος και οι έντονες οσμές μπορούν όλα να επηρεάσουν ένα γενετικά προδιατεθειμένο νευρικό σύστημα με τρόπο που οδηγεί σε ημικρανία.

Ενώ πρόκειται για μια περίπλοκη πάθηση, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο εγκέφαλός σας είναι υπερδιεγερτικός, που σημαίνει ότι αντιδρά σε χαμηλότερο όριο από ό,τι σε κάποιον χωρίς ημικρανία, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο περιοδικό NeuroImage: Clinical.

Αυτό οδηγεί σε μια φλεγμονώδη διαδικασία, που πυροδοτεί τους πονοκεφάλους. Αυτή η κατάσταση υπερδιέγερσης κληρονομείται, αλλά πιθανότατα υπάρχουν εκατοντάδες – ίσως και χιλιάδες – γονίδια που συμβάλλουν στην προδιάθεση για ημικρανία.

Πώς θα την αποφύγετε

Οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν όχι μόνο να την αποφύγετε αλλά να μειώσετε την συχνότητα αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων της:

 • Καταναλώστε θρεπτικά γεύματα τακτικά.
 • Κοιμηθείτε και ξυπνήστε τις ίδιες ώρες καθημερινά.
 • Παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό.
 • Ασκηθείτε τακτικά.
 • Εξασκηθείτε τακτικά σε μια τεχνική χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός.vita,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: