16 Μαρτίου 2023

Πέμπτη 16 Μαρτίου: «Παραλύει» η χώρα – Ποιοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία


Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς σύλλογοι, εργατικά κέντρα και συνδικάτα συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΝΟ, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και κόμματα της Αριστεράς απεργούν σήμερα και διοργανώνουν νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης και να μην υπάρξει συγκάλυψη των ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναμένεται να ενώσουν τις φωνές τους με κύριο αίτημα την άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, η ΑΔΕΔΥ στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

«Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», τονίζει, μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ στο κάλεσμά της για την 24ωρη απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει την αναγκαιότητα «να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους. Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος» και προσθέτει: «Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί».

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. «Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν, επίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. «Την Πέμπτη κλείνουμε τα σχολεία – συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα», τονίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, καλεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα ‘ανθρώπινα’ λάθη», τονίζει η ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωση.

«Όχι στην Ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Να αποδοθούν οι ευθύνες στο έγκλημα των Τεμπών» επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καλώντας σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. «Η στοχοποίηση και η μη επίλυση αιτημάτων που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Η τραγωδία των Τεμπών θα μας σημαδεύει σε όλη μας τη ζωή. Δικαιοσύνη», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), απαιτώντας «την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας…».

Έτσι τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς «απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας». «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, από 00.01 ως 24.00, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι πτήσεις.

Την συμμετοχή της στην απεργία της 16ης Μαρτίου ανακοίνωσε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το ΠΡΩΤΟ μέλημα της πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο, κάτι που φάνηκε στο ατύχημα των Τεμπών με τραγικό τρόπο πως δεν είναι. Ζητάμε την απόδοση ευθυνών και την εξασφάλιση πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 15 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας ένωσαν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα, «στηρίζοντας το πάνδημο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα», όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: