8 Μαρτίου 2023

Ημέρα της Γυναίκας 2023: Η ανισότητα (και στην Ελλάδα) με νούμερα

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γιορτάσουμε την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου (ημέρα Τετάρτη για το 2023).

Όμορφη  και τρυφερή  σαν  λουλούδι,
Ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα,

Η 8η Μαρτίου είναι η μερα της,

σε λίγους στίχους να το τραγουδήσω ...



Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ΠΗΓ) γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια διεθνώς επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή, η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης το 1908. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους και για μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και τέλος στην παιδική εργασία. Η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Η ημερομηνία 8 Μαρτίου καθορίστηκε μόλις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας από τους κύριους στόχους της γιορτής ήταν ο αγώνας για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, στον οποίο συνέβαλαν κυρίως οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί. Προς το παρόν, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι σύμβολο της νίκης των γυναικών στον αγώνα για τα δικαιώματά τους, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα των φύλων. Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα παραμένουν παρεξηγημένα και ασεβή σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στον 21ο αιώνα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες του κόσμου, όπως η Κίνα, η Πολωνία ή η Ιταλία, η Ημέρα της Γυναίκας στην Ελλάδα δε θεωρείται από τους περισσότερους ως μια σημαντική γιορτή.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Δύση εν γένει, η Ημέρα της Γυναίκας είναι αχρείαστη, από τη στιγμή που νομικά οι γυναίκες έχουν πλέον κατοχυρωμένα ίσα δικαιώματα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο σεξισμός απέναντι στις γυναίκες είναι κάτι που υποδηλώνει την παρουσία του σε όλους τους τομείς της ζωής μας, με κάποιον τρόπο.

Για τις περισσότερες γυναίκες που διαβάζουν αυτό το κείμενο, τα αποτελέσματα της έρευνας του 2020 από την Actionaid, τα οποία φανερώνουν πως το 85% των Ελληνίδων έχει βιώσει τη σεξουαλική παρενόχληση κάποια στιγμή στη ζωή της, δεν θα έκαναν καμία εντύπωση.

Ωστόσο, η ανισότητα των φύλων δεν εντοπίζεται μόνο στον φόβο, που μας κάνει να μην περπατάμε μόνες μας σε άδειους, σκοτεινούς δρόμους, ή ακόμα και στις ευθύνες που θα μας επιρριφθούν εάν γίνει το χειρότερο (ανάλογα με τα ρούχα που μπορεί να φορούσαμε τη μοιραία μέρα, φυσικά).

Στην πραγματικότητα, ο σεξισμός επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής των γυναικών, ακόμα και αν δεν είναι εμφανές, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε.

Παρακάτω, θα δείτε πώς ο «υπόγειος σεξισμός» πλήττει τις γυναίκες, με νούμερα. (Εάν ενδιαφέρεστε να μελετήσετε το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στους συνδέσμους με τις μελέτες και τις επιστημονικά άρθρα, που έχουν υπογραμμιστεί).

Νούμερο 1 αιτία θανάτου για τις έγκυες γυναίκες: Δολοφονία από το σύντροφο

Τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες από όλο τον κόσμο (περίπου 736 εκατ. γυναίκες) έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, με το πιο συχνό φαινόμενο να είναι αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νούμερο 1 αιτία θανάτου στις έγκυες γυναίκες δε σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας, ή κάποια επιπλοκή από την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με αναφορά του πανεπιστημίου του Harvard, η κύρια αιτία θανάτου για τις έγκυες είναι η δολοφονία, ως επί το πλείστον από τον πρώην ή νυν σύντροφο.

Σημειώνουμε εδώ ότι και στην Ευρώπη, η ενδοοικογενειακή βία φαίνεται η οποία να κάνει την εμφάνισή της, ή να κλιμακώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα, εντούτοις έχουμε μεταδώσει στο παρελθόν πως μόνο μέσα στους 9 πρώτους μήνες του 2022, πραγματοποιήθηκαν 16 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα.

Οι γιατροί υποτιμούν τον γυναικείο πόνο με θανάσιμες συνέπειες – Οι δοσολογίες πολλών φαρμάκων έχουν κατασκευαστεί για άνδρες

Μολονότι η βία που βιώνουν οι γυναίκες είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχει αρκετή ενημέρωση, ο σεξισμός που βιώνουν οι γυναίκες από το σύστημα υγείας παραμένει αόρατος για τους περισσότερους.

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γιατροί πολλές φορές υποτιμούν τον πόνο των γυναικών και δεν τον λαμβάνουν εξίσου σοβαρά υπόψη τους, με εκείνον τον ανδρών, όπως φαίνεται μέσα από σχετικό ρεπορτάζ της Washington Post.

Σχετική ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες που πήγαν στα επείγοντα λόγω πόνου στο στομάχι ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν ισχυρά παυσίπονα για τον πόνο τους, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η δυσπιστία αυτή απέναντι στον πόνο και τη δυσφορία των γυναικών, οι οποίες πολλές φορές αντιμετωπίζονται από το σύστημα υγείας ως «μελοδραματικές», έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και έχουν ως αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία.

Μελέτες έχουν αποδείξει τις συνέπειες αυτές σε προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος, εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνια προβλήματα υγείας. Ακόμα και ο πόνος των εφήβων κοριτσιών φαίνεται να υποτιμάται.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019, διαπιστώθηκε ότι το 45% των γυναικών έχουν νιώσει πως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν τις πιστεύουν όταν εκφράζουν το μέγεθος του πόνου τους

Παράλληλα, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν κάποιο υπνωτικό ή ηρεμιστικό παρά κάποιο παυσίπονο όταν αναφέρουν έντονο πόνο, καθώς πολλές φορές οι γιατροί υποθέτουν πως πρόκειται για κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα και όχι κάποια σωματική ασθένεια.

Μέσα στον 2022, το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού συνδέσμου καρδιολογίας αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες με πόνο στο στήθος περίμεναν κατά 29% περισσότερο από το μέσο άνδρα στην αίθουσα αναμονής, των νοσοκομείων, μέχρι να τις δει κάποιος γιατρός.

Πρόκειται για ένα θέμα που το iEidiseis έχει αναλύσει εκτενέστερα σε πρόσφατο δημοσίευμα, όπου και είχαμε επισημάνει πως αν και ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από έμφραγμα είναι σχεδόν ο ίδιος με εκείνο των ανδρών, τα συμπτώματα των γυναικών θεωρούνται «λιγότερο χαρακτηριστικά».

Έτσι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να λάβουν έγκαιρα τη θεραπεία που χρειάζονται εάν υποστούν καρδιογενές σοκ, το οποίο συχνά ακολουθεί το έμφραγμα. Το αποτέλεσμα: οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους άνδρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινωνία Καρδιολογίας.

Αλλά ακόμα και όταν οι γιατροί πιστεύουν τις γυναίκες και τους χορηγούν τα κατάλληλα φάρμακα, ο κίνδυνος παραμένει. Όπως υπογραμμίζει αναφορά του πανεπιστημίου του Chicago, οι δόσεις των φαρμακευτικών αγωγών βασίζονται στην ανδρική φυσιολογία, κάτι που σημαίνει πως οι γυναίκες συχνά λαμβάνουν μεγαλύτερη δοσολογία από αυτή που θα έπρεπε!

Περισσότερες δουλειές του σπιτιού οι γυναίκες, ακόμα και αν δουλεύουν εξίσου με το σύζυγο

Αν και σε πολλές δυτικές χώρες, ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών είναι πολύ κοντά σε εκείνο των εργαζόμενων ανδρών (με το μισθό της γυναίκας να είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το 49% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, όπως δείχνει δημοσκόπηση του 2018 από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News), η ισότητα αυτή δεν επικρατεί μέσα στο σπίτι.

Συγκεκριμένα για τη Βρετανία, στο 93% των νοικοκυριών οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από τους άνδρες στις δουλειές του σπιτιού, ακόμα και όταν και οι δύο εργάζονται εξίσου.

Η τάση αυτή συνεχίζεται και όταν το ζευγάρι κάνει παιδιά, με τις εργαζόμενες μητέρες να αφιερώνουν τουλάχιστον 40% περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών από την πλειοψηφία των ανδρών (αναφερόμαστε σε πλήρες ωράριο και για τους δύο).

Αυτό έχει ακόμα μια ενδιαφέρουσα απόρροια: κατά μέσο όρο οι παντρεμένοι άνδρες φαίνεται να ωφελούνται οικονομικά από το γάμο, με το μισθό των παντρεμένων να είναι σημαντικά υψηλότερος από εκείνο των ανύπαντρων ανδρών.

Αντίστροφα, οι παντρεμένες γυναίκες συχνά αναγκάζονται να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα όταν κάνουν οικογένεια και έτσι έχουν μικρότερη επαγγελματική πρόοδο από τις ανύπαντρες, κάτι που αντανακλάται στο μισθό τους, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Σεξουαλική παρενόχληση, χαμηλότερος μισθός και υποτίμηση ικανοτήτων για τις εργαζόμενες γυναίκες

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) (2014), το 55% των γυναικών στην Ευρώπη έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Για την Ελλάδα, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο 1/3 των εργαζόμενων γυναικών με βάση τα στοιχεία έρευνας από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα ισότητας.

Αντίστοιχα, ερευνητές από την Ισπανία έφτιαξαν βιογραφικά με τα ίδια ακριβώς προσόντα και τα έστειλαν σε χιλιάδες εργοδότες. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες έλαβαν κατά 30% περισσότερες κλήσεις για συνέντευξη, ακόμα και όταν τα προσόντα και η εργασιακή εμπειρία ήταν πανομοιότυπα.

Άλλη μελέτη, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ, με δείγμα 30.000 εργαζομένων περίπου, έδειξε πως οι εργοδότες επέλεγαν να δώσουν λιγότερες προαγωγές στις γυναίκες ακόμα και αν η απόδοσή τους στην δουλειά ήταν καλύτερη.

Προϊόντα και συστήματα ασφαλείας έχουν κατασκευαστεί με βάση την ανδρική φυσιολογία

Όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ, οι γυναίκες οδηγοί κινδυνεύουν περισσότερο από τα τροχαία ατυχήματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική έρευνα, οι γυναίκες έχουν 73% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων (ζώνες ασφαλείας, αερόσακοι κ.τ.λ.) έχουν σχεδιαστεί με βάση την ανδρική φυσιολογία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων ομοιωμάτων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ασφαλείας των οχημάτων είναι κατασκευασμένα για να αναπαριστούν το μέσο άνδρα.

Τα αυτοκίνητα είναι μόνο ένα παράδειγμα μέσα σε πολλά άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τα οποία δεν έχουν λάβει υπόψη τους το γεγονός ότι τα χρησιμοποιούν και οι γυναίκες: τα κινητά τηλέφωνα και τα μουσικά όργανα έχουν επίσης σχεδιαστεί για τους άνδρες, επισημαίνει ο Guardian

 .ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: