11 Μαρτίου 2023

Καφές: 3 σημάδια ότι πρέπει να τον ελαττώσετε


 Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην επηρεάζονται καθόλου από τον καφέ, ανεξάρτητα από τα φλιτζάνια που θα καταναλώσουν. Μπορούν εύκολα να κοιμηθούν λίγες στιγμές αφού απολαύσουν τον αγαπημένο τους capuccino ή και μετά από το χωνευτικό espresso.

Για άλλους όμως, αρκούν μερικές γουλιές για να μπουν σε μια άβολη κατάσταση νευρικότητας, ακόμα και ευερεθιστότητας που προκαλείται από την καφεΐνη.

Ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερα από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα – περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ – το όριο για την ανοχή στην καφεΐνη μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο.

Πώς σας λέει το σώμα σας ότι πίνετε πολύ καφέ

Σύμφωνα με την γιατρό δρ Κάρολαιν Σέντερκουιστ, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχετε καταναλώσει υπερβολικά πολύ καφεΐνη. Αυτό περιλαμβάνει συμπτώματα όπως: αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας, ναυτίας, ανησυχίας και άγχους.

«Οι πονοκέφαλοι, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η συχνοουρία είναι επίσης σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ», λέει η δρ Κάρολαιν Σέντερκουιστ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Παράλληλα, εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η δρ Κάρολαιν Σέντερκουιστ προτείνει να βρείτε τρόπους για να μειώσετε την καφεΐνη και να αποφύγετε την μεγάλη της πρόσληψη.

«Το πρώτο βήμα είναι η μείωση της καφεΐνης αργά και σταδιακά, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε τέσσερα φλιτζάνια για μια εβδομάδα μέχρι να φτάσετε τον προσωπικό σας στόχο», αναφέρει.

Πώς θα τον μειώσετε

Εάν σας αρέσει να πίνετε κάτι ενώ εργάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά αγαπάτε τη γεύση του καφέ, ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. «Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τη ζεστασιά και τη γεύση του καφέ, απλά χωρίς όλη την υπερβολική καφεΐνη», συμπληρώνει η ίδια.

Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε ποιες είναι οι πηγές της καφεΐνης στην διατροφή σας, εκτός από τον καφέ. Θυμηθείτε, η καφεΐνη βρίσκεται στο τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ροφήματα, καθώς και το κακάο και τη σοκολάτα.

Καταστρώστε το πλάνο σας για τις στιγμές που θα έχετε έντονη επιθυμία για καφεΐνη για να μην «εκτροχιαστεί» η προσπάθειά σας να την μειώσετε. Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση του καφέ με ένα άλλο ρόφημα ή ένα πεντάλεπτο διάλειμμα χαλάρωσης που περιλαμβάνει ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.vita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: