5 Μαρτίου 2023

5 Μαρτίου Κυριακή της Ορθοδοξίας 2023 – Τι γιορτάζουμε


Πότε είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας - Τι γιορτάζουμε

O εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας πέφτει φέτος Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 , είναι δηλαδή η ερχόμενη κυριακή. Φέτος, η Κυριακή της Ορθοδοξίας τυχαίνει να είναι, εκτός από πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, πρώτη Κυριακή του μήνα Μαρτίου.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας  γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ορθοδοξία και Ορθόδοξος.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή και συγκεκριένα πανηγυρίζει την αναστήλωση των ιερών εικόνων στην Κωνσταντινούπολη από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842.

Πότε είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας - Τι γιορτάζουμε

Κάθε χρόνο μετά την αναστήλωση στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πραγματοποιείται ιερή τελετή προς αναμνήση της ημέρας.

Συγκεκριμένα,ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν «παννύχιον υμνολογίαν» στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών, στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία, όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.

Πλεον, το ρόλο του Αυτροκράτορα αναλαμβάνει ο εκάστοτε ανώτατος άρχοντας της χώρας (από τη Μεταπολίτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ο οποίος απαγγέλει το «Σύμβολο της Πίστεως» («Πιστεύω»), συνεχίζοντας μία παράδοση αιώνων, που κρατά από το Βυζάντιο.

Σήμερα, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε ολους τους χριστιανικούς ναούς η «Κυριακή της Ορθοδοξίας» κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή 42 μέρες πριν το Πάσχα.

Κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής καθώς και οι οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: