1 Μαρτίου 2023

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Η προειδοποίηση πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ – Τι είχε καταγγείλει όταν παραιτήθηκε

 

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μετά το τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τις τελευταίες ώρες συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας και τα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας των συρμών. 

 Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους είχαν κρούσει και στο παρελθόν, αρκετές φορές τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και το επίπεδο ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από έναν χρόνο πριν, και συγκεκριμένα στις 27 Απρίλιου του 2022, ο Χρήστος Κατσιούλης, πρόεδρος της επιτροπής ETCS, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, είχε υποβάλει την παραίτησή του στη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ. Μάλιστα, είχε επισημάνει τις ενέργειες της  ΕΡΓΟΣΕ με τις οποίες διαφωνούσε, ενώ είχε καταγγείλει καθυστερήσεις, μη τήρηση φυσικού αντικειμένου και κακοδιαχείριση συμβάσεων, που αφορούν έργα σηματοδότησης και ασφάλειας των γραμμών.

Ολόκληρη η επιστολή του Χρήστου Κατσιούλη:

-Με το A’ σχετικό, σε απάντηση της κλήσεώς μου σε απολογία, σας ενημέρωσα για όλα τα θέματα της Σ.717 και της Σ.10005, καθώς και για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δύο συμβάσεων.
-Με το B’ σχετικό ενημέρωσα τον εμπειρογνώμονα και νυν σύμβουλό σας, για όλα τα τεχνικά Θέματα που προκάλεσαν και προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης 717/14 και ETCS επί γραμμής 10005/07.
-Με το Γ σχετικό εξέφρασα στον Διευθυντή ‘Εργων και σε εσάς, τη διαφωνία μου με τα αναγραφόμενα στα πορίσματα του εμπειρογνώμονα και τις αμφιβολίες μου για το πόσο ο ίδιος είναι γνώστης της λειτουργίας των καλωδιακών συστημάτων αλληλεξάρτησης σηματοδότησης (R.R.i.).
-Στα τμήματα γραμμής που τηρήθηκε το φυσικό αντικείμενο και συμμετείχε ο πάροχος δάνειας εμπειρίας της ανάταξης σηματοδότησης (Σ.717), η παρούσα επιτροπή, της οποίας είμαι Πρόεδρος, ολοκλήρωσε το φυσικό αντικείμενο του ETCS επί γραμμής (Σ.10005), ήτοι στα τμήματα Πλατύ — Θεσσαλονίκη — Προμαχώνα, καθώς και στο τμήμα Οινόη — Χαλκίδα (ανατάχθηκε από τον ΟΣΕ).
Σε συνέχεια των ανωτέρω, επειδή διαφωνώ με:
. τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 και του τρόπου υλοποίησης του ETCS στα τμήματα Αχαρνές – Οινόη, Δομοκός — Λάρισα και Λάρισα — Πλατύ, διότι καταργούνται συμβατικά δρομολόγια και συμβατικές ενδείξεις φωτοσημάτων.
. τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 με την αναίτια αποξήλωση των εν λειτουργία (χρηματοδοτούμενων με ευρωπαϊκά κονδύλια) υφιστάμενων συστημάτων αλληλεξάρτησης στους Σ. Σ.Τανάγρα, Ελεώνα, Θήβα, Σφίγγα, Αλίαρτο, Αλαλκομενές, Λιβαδειά,  Δαύλεια και την αντικατάστασή τους με ένα σύστημα αλληλεξάρτησης, διότι επιφέρουν τεράστιες καθυστερήσεις στη σύμβαση Του ETCS επί γραμμής
. την κακοδιαχείριση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης σΤΟ Τμήμα Δομοκός — Λάρισα και τις τεράστιες καθυστερήσεις που αυτή ακόμα επιφέρει στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής
. τη μη τήρηση του συμβατικού αντικειμένου της σύμβασης 717 στο τμήμα Οινόη — Τιθορέα με την κατάργηση της συμβατικά προβλεπόμενης τμηματοποίησης της γραμμής και την αντικατάσταση των συμβατικά προβλεπόμενων κυκλώματων γραμμής με μετρητές αξόνων, διότι με την υλοποίηση του ETCS θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των τρένων στο εν λόγω τμήμα με 200Κm/h, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων.
. τις δεσμεύσεις προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την αποπεράτωση του ETCS τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένου ότι η παράταση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης (Σ.717) λήγει το Μάιο του 2022, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της.

Για να μη δημιουργήσω πρόβλημα στην υλοποίηση των σχεδίων σας, παραιτούμαι από τη θέση του Προέδρου και μέλους της επιτροπής του ETCS επί γραμμής της σύμβασης 10005 και παρακαλώ για την αντικατάστασή μου». 

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: