12 Μαρτίου 2023

Κρέας: Πώς θα καταλάβουμε ότι έχει χαλάσει


 Το κρέας, αποτελεί βασική τροφή σε πολλές δίαιτες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν το κρέας που αγοράζουμε και τρώμε εξακολουθεί να είναι καλό για την υγεία μας. Το χαλασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Μπορεί να μοιάζει να είναι εντάξει, να μην μυρίζει άσχημα και ακόμα και να είναι καλό στην γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. Όπως αναφέρει το Healthyjournal.com, όλα τα κρέατα είναι ευπαθή και δεν πρέπει να διατηρούνται εκτός καταψύκτη για περισσότερο από 2-3 ημέρες. Ακόμη και το μαγειρεμένο δεν μπορεί να παραμείνει φρέσκο για πολύ στο ψυγείο.

Πώς θα καταλάβουμε ότι έχει χαλάσει

Έχει μια έντονη, μουχλιασμένη μυρωδιά που διαπερνά τη μύτη,

Κολλώδη, γλοιώδη και υγρή επιφάνεια,

Έχει ένα αφύσικο, σκούρο χρώμα.

Αντιθέτως, το καλό και φρέσκο κρέας έχει ομοιόμορφη επιφάνεια. Μια ματ, κιτρινωπή, αποσαθρωμένη, αργιλώδης επιφάνεια υποδηλώνει ότι το προϊόν έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Μπορείτε επίσης να καταλάβετε αν είναι φρέσκο πιέζοντας με τα δάχτυλά σας επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Επίσης, το φρέσκο έχει ένα ευχάριστο, ροζ χρώμα. Εάν η απόχρωση είναι σκούρα, είναι ένδειξη ότι το ζώο έχει παλαιώσει ή ότι το κρέας έχει παραμείνει στο ράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, ούτε η πολύ χλωμή όψη είναι καλή. Αυτό δείχνει ότι το ζώο κατανάλωσε περισσότερες αυξητικές ορμόνες κατά την πάχυνση από ό,τι οι συμβατικές ζωοτροφές.

Εάν η εμφάνιση του κρέατος είναι αμφισβητήσιμη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε τη φρεσκάδα του:

Ένα κομμάτι κρέας που βυθίζεται σε βραστό νερό αναδύει αμέσως μια δυσάρεστη, σάπια μυρωδιά.

Αν το κόψετε με μαχαίρι μέχρι το κόκαλο, μπορείτε να δείτε τα πρώτα σημάδια σήψης.

Τι να κάνετε αν το κρέας έχει χαλάσει

Μόνο το χοιρινό κρέας που έχει αρχίσει να χαλάει μπορεί χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, αναφέρει το άρθρο του Healthy journal. Για παράδειγμα, το κρέας που είναι γλοιώδες και δεν παρουσιάζει άλλα σημάδια αλλοίωσης πρέπει να πλυθεί καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και να μουλιάσει σε υγρό για περίπου 20 λεπτά.

Μουλιάστε το σε ξύδι – μία κουταλιά της σούπας ανά λίτρο νερού για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά. Το κρέας που μυρίζει μπορεί επίσης να μαριναριστεί σε μαρινάδα κρασιού με βότανα και μπαχαρικά.

Εάν το χοιρινό κρέας έχει μαυρίσει, μπορείτε να το κόψετε σε μεμονωμένα κομμάτια, να το πλύνετε και να το στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας. Αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα για λίγο. Τα μέρη που είναι πολύ σκοτεινά πρέπει να κοπούν. Μην τα χρησιμοποιείτε για μαγείρεμα!

Το κρέας που έχει ήδη σαπίσει δεν πρέπει να καταναλώνεται σε καμία περίπτωση. Δεν είναι ασφαλές για την υγεία σας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Επομένως, αν το κρέας ή ο κιμάς φαίνεται, μυρίζει και μοιάζει να είναι οκ, τότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Αν είναι γκρίζο στο εσωτερικό του ή εμφανίζει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο αλλοίωσης, τότε πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.healthstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: