22 Μαρτίου 2023

Με ένα μελωδικό ταξίδι στο έργο μεγάλων Ελλήνων ποιητών τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας


 Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας διοργάνωσαν ένα μουσικό αφιέρωμα στην «ποίηση στο Ελληνικό τραγούδι» το βράδυ της 21ης Μαρτίου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.
Ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποιητές και φίλοι της ποίησης ερμήνευσαν τα λόγια των μεγάλων Ελλήνων ποιητών συνοδεία μουσικής από τους ταλαντούχους μουσικούς του νεανικού τμήματος της Ορχήστρας Νέων Δίου σε μουσική διεύθυνση του Νίκου Πατρή.


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συναυλία, στη μεγάλη αίθουσα του πρώτου ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου, συμμετέχοντας σε ένα ταξίδι στα λόγια και τις μελωδίες κλασικών τραγουδιών, στα λόγια των Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καββαδία κ.α. και τις μελωδίες των Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου ΜΙκρούτσικου, Γιάννη Σπανού κ.α.

Ποιήματα διάβασαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολύμπου και ηθοποιός Γεώργιος Χ. Χανδόλιας, ο ηθοποιός Κώστας Μυστακίδης, ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Θεοχάρης Μπικηρόπουλος και η δικηγόρος Ματίνα Σαμαλή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της προέδρου του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Μαρίας Γκριμούλα και της εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, αρχαιολόγου Σοφίας Κουλίδου. Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου Νίκος Λαμπονίκος υπογράμμισε ότι ο Δήμος βρίσκεται αρωγός στο πλευρό εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος αναφέρθηκε τόσο στην 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά παράλληλα και ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Γεωργία Μαρινοπούλου, Χρυσάνθη Ευαγγελοπούλου, Αλέξης Ηλιάδης και Κώστας Μυστακίδης.

Μουσική έπαιξαν οι Γιάννης Τσιουπλής (πιάνο), Γιάννης Δασιόπουλος (βιολί), Γιώργος Γκούμας (ακορντεόν), Άννα Μαλεβή Θεοδωρή και Θεοδοσία Μήττα (πλήκτρα), Έλενα Χρύσα Χαρέλα και Θωμάς Βαϊνάς (κρουστά), Θανάσης Ζέρβας (κιθάρα), Θωμάς Χατζήνας, Χρήστος Τζιμόπουλος και Μανώλης Καρανάτσιος (μπουζούκι).

Την εκδήλωση παρουσίασε η δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Ολύμπου Μελίνα Παπαδοπούλου, σε γενική επιμέλεια και συντονισμό του Γεώργιου Χ. Χανδόλια και την υποστήριξη του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: