19 Μαρτίου 2023

Οι τροφές που μας «βγάζουν» από την κακή διάθεση

 

Δεν έχετε κέφι, καμία όρεξη για δουλειά, ούτε καν για να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Αναμφίβολα πίσω από την πεσμένη διάθεσή σας μπορεί να κρύβονται πολλοί λόγοι αλλά ένας από αυτούς ίσως να κρύβεται στις διατροφικές σας επιλογές και το πρόβλημα να λύνεται με μερικές έξυπνες επιλογές στο μενού σας.

Τι μπορεί να λείπει από τον οργανισμό σας
Φυλλικό οξύ: Η έλλειψή του έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση των βιταμινών του συμπλέγματος Β, και πιο συγκεκριμένα του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή υποτροπής της κλινικής κατάθλιψης, αλλά συγχρόνως να αυξάνουν και την αντικαταθλιπτική ασπίδα του οργανισμού.Το φυλλικό οξύ επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης – της κατεξοχήν ορμόνης της ευχαρίστησης – στον εγκέφαλο. Που θα το βρείτε: συκώτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, μπανάνες, πορτοκάλια

Σελήνιο: Τα μειωμένα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό μπορεί να μας κάνουν πιο επιθετικούς, ευερέθιστους, ανήσυχους και καταθλιπτικούς.  Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου συνδέεται με κακή ψυχική κατάσταση. Που θα το βρείτε: μπακαλιάρος, χταπόδι, σουπιές, τόνος, δημητριακά ολικής άλεσης.

Τυροσίνη: Πρόκειται για ένα αμινοξύ που βοηθά στην σύνθεση των κατεχολαμινών όπως η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη. Οι ορμόνες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί και φαρμακευτικά κατά της κατάθλιψης. Που θα το βρείτε: Αυγά, κρέας, ψάρια, πουλερικά, τυρί, γάλα.

Σίδηρος: Δεν αποκλείεται η κακή σας διάθεση να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα σιδήρου, κάτι που θα φανεί σε μια εξέταση αίματος. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση κρεατικών που είναι η καλύτερη πηγή αιμικού σιδήρου. Επίσης θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την περίπτωση να χρειαστείτε και συμπληρώματα σιδήρου.ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: