14 Μαρτίου 2023

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΥΔΝΗ

 


Τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών τιμάται στην Πιερία η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη (αρχαία ονομασία του Κίτρους) μαρτυρήσαντος το 303 επί του διωγμού του Διοκλητιανού. 




Το Σάββατο 11 Μαρτίου, στην πανηγυρίζουσα Ενορία Μακρυγιάλου (πλησίον της Αρχαίας Πύδνας), τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον θ. λόγο.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Κίτρος, ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέστηκαν ο Όρθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, ο οποίος τέλεσε και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου Αλεξάνδρου Καρακασίδη, ο οποίος εόρταζε τα ονομαστήριά του.


Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του νέου Ιερομονάχου ως εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κίτρους. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές εκκλησίασμα.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΥΔΝΗ

Ο Άγιος Αλέξανδρος, ο εν Πύδνη, έζησε τον 3ο μετά Χριστόν αιώνα, επί βασιλείας Μαξιμιανού και ήταν συγγενής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Ο Άγιος υπήρξε άρχοντας και αυθέντης της Μακεδονίας, ευρισκόμενος στην Πύδνα.

Κληροδότησε από τους προγόνους του την ευσέβεια και τη σύνεση. Είχε μεγάλη νοημοσύνη και το έργο του ήταν ένα, να διδάσκει το λαό να απέχει από τις ακάθαρτες θυσίες των ειδώλων και να πιστεύει στον αληθινό Θεό, τον ποιητή και δημιουργό του κόσμου.

Τη Χριστιανική μάλιστα διδασκαλία τη βεβαίωνε και με θαύματα που πραγματοποιούσε στο όνομα του Χριστού, όπως ιάσεις ασθενειών και αποβολή δαιμόνων από τους ειδωλολάτρες.

Για τη σταθερότητα της πίστεώς του, μαρτύρησε στην Αρχαία Πύδνα.

Η Αρχαία Πύδνα συνδέεται με το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος κατά τη β΄ ιεραποστολική περιοδεία του, διήλθε από την Πιερία: Κολινδρό, Αιγίνιο, Μεθώνη, και κατέληξε στο λιμάνι της Αρχαίας Πύδνας, γνωστό εμπορικό λιμάνι της εποχής, απ’ όπου ταξίδεψε στην Αθήνα.

Ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Αλεξάνδρου έγινε χριστιανικό προσκύνημα, ενώ τη Τιμία Κάρα του σώζεται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, όπου τη δώρησε με χρυσόβουλό του ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πύδνας σώζει μέχρι σήμερα το μαρτύριο του Αγίου Αλεξάνδρου, καθως και τα ερείπια παλαιοχριστιανικών εκκλησιών και της ομώνυμης πρωτοχριστιανικής Επισκοπής Πύδνας, η οποία κατά τη βυζαντινή εποχή μετονομάστηκε σε Επισκοπή Κίτρους.

Απολυτίκιον. Ήχος Γ΄. Θείας πίστεως

Θείου Πνεύματος, την πανοπλίαν, διά πίστεως, ενδεδυμένος, εν αθλήσει διαπρέπεις Αλέξανδρε∙ και εν τη Πύδνη τελέσας τον δρόμον σου, μαρτυρικής ηξιώθης λαμπρότητος. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: