9 Μαρτίου 2023

Διαταραχές Κροταφογναθικής Άρθρωσης


Πόνος  μέσα ή γύρω από το αυτί (ωταλγία) μπορεί να προκληθεί από κακή λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης. Επειδή η άρθρωση βρίσκεται στο εμπρός μέρος του πόρου του αυτιού, ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο αυτί, αν και δεν είναι ασύνηθες να ακτινοβολεί σε άλλη περιοχή του κεφαλιού ή στο πρόσωπο ή στον τράχηλο. Αυτό συχνά σχετίζεται με το μάσημα, την ομιλία ή το τρίξιμο των δοντιών. Μπορεί δε και να συνοδεύεται με αίσθημα πλήρωσης ή με θόρυβο στο αυτί.

Πολλοί ασθενείς έρχονται στον Ωτορινολαρυγγολόγο απολύτως πεπεισμένοι ο πόνος τους είναι από μια μόλυνση στο αυτί. Όταν ο πόνος στα αυτιά δεν σχετίζεται με την απώλεια ακοής και το τύμπανο φαίνεται φυσιολογικό, ο γιατρός θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προέρχεται ο πόνος  από την κροταφογναθική άρθρωση.

Στους περισσότερους ασθενείς, ο πόνος που σχετίζεται με την κροταφογναθική άρθρωση  είναι αποτέλεσμα μετακίνησης του χόνδρινου δίσκου που προκαλεί πίεση στα κοντινά νεύρα. Πιστεύεται ότι ο πόνος προκαλείται από την έλλειψη συνεργασίας των μυών της μάσησης. Αυτό οδηγεί σε σπασμό των μυών που προκαλεί τον πόνο στο αυτί.

 Πιστεύεται ότι ο πόνος προκαλείται από την έλλειψη συνεργασίας των μυών της μάσησης. Αυτό οδηγεί σε σπασμό των μυών που προκαλεί τον πόνο στο αυτί.

 Προσπαθείτε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό όσο το δυνατό περισσότερο.

  1. Αποφεύγετε να ανοίγετε υπερβολικά το στόμα σας π.χ. μην τρώτε σάντουιτς, μήλα κ.λ.π. ή κάθε τι που απαιτεί μεγάλο άνοιγμα του στόματος. Ακόμα και όταν χασμουριέστε, προσπαθείτε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό, όσο το δυνατόν περισσότερο.
  2. Μασάτε μαλακές τροφές εξίσου και από τις δύο πλευρές. Μη μασάτε συνεχώς στη μία πλευρά του στόματος.
  3. Αποφεύγετε το υπερβολικό μάσημα π.χ. τσίχλα.
  4. Εφαρμόζετε τοπική θερμότητας υπερύθρων ακτίνων μόνο, όχι υπεριωδών, είναι η καλύτερη. Φυσικά προσέξετε να μη καείτε. Εντούτοις μπορεί να προτιμήσετε ένα ηλεκτρικό μαξιλαράκι ή μια μποτίλια με ζεστό νερό, ή υγρές ζεστές κομπρέσες.
  5. Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών, μυοχαλαρωτικών, ή άλλων φαρμάκων βοηθάει τις περισσότερες φορές, για τον πόνο, πάντα όμως σε συννενόηση με τον ιατρό σας.w.tzanakakis.com

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: