19 Μαρτίου 2023

Τροφές που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και καθαρίζουν άμεσα το έντερο

 


Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο παγκοσμίως καθώς πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αυτήν. Αν και δε θεωρείται πάθηση, η δυσκοιλιότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία κατάσταση που προκαλεί έντονη ταλαιπωρία και δυσφορία.

Συχνά συνδέεται και με άλλες παθήσεις ενώ τις περισσότερες φορές σχετίζεται με μη παθολογικούς παράγοντες όπως το άγχος, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας.

Μολονότι τα συμπτώματά της είναι παροδικά, υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από την δυσλειτουργία αυτή του εντέρου.

Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, το πρώτο που πρέπει να αλλάξετε είναι η διατροφή σας, καθώς παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο με σωστή παρακολούθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και να συμβάλλει καθοριστικά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, λέει στο eatthis.com η κλινική διατροφολόγος, Trista Best, MPH, RD, LD, στο Balance One Supplements και εξηγεί ότι οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την ανακούφιση ή την αποφυγή των κρίσεων δυσκοιλιότητας. “Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη δυσκοιλιότητα προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την αποβολή. Βοηθούν επίσης να μαλακώσουν τα κόπρανα και να προωθήσουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου απορροφώντας νερό στα έντερα”, λέει η Best.

Τροφές που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Σύμφωνα με την ειδικο δεν πρέπει να παραλείψετε να εντάξετε στο καθημερινό διατροφολόγιό σας τις παρακάτω τροφές:

Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ένα από τα διασημότερα τρόφιμα κατά της δυσκοιλιότητας. Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το έντερο να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία. Επίσης, περιέχουν σορβιτόλη και άλλα φυσικά σάκχαρα που λειτουργούν ως καθαρτικά για τον οργανισμό.

Κολοκύθα

Οι κολοκύθες μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να χρησιμεύσουν ως διακόσμηση του Halloween. Η σάρκα της είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει εξαιρετικά σημαντικές διαιτητικές ίνες. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ.

Ακτινίδια

Ένα μειονέκτημα πολλών φρούτων είναι ότι περιέχουν πολλή φρουκτόζη, η οποία ευνοεί τη συλλογή αερίων στο έντερο. Από την άλλη, το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Λίγα γραμμάρια καθημερινά θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του εντέρου σας.

Βρώμη

Μία ακόμη πολύτιμη πηγή φυτικών ινών είναι και η βρώμη. Το δημητριακό αυτό βοηθά στην πέψη και την ομαλή δίοδο της τροφής από το στομάχι στο έντερο, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στη δημιουργία μαλακών κοπράνων, τα οποία μπορούν ευκολότερα να αποβληθούν από τον οργανισμό.

Γιαούρτι

Πολλά γιαούρτια είναι εμπλουτισμένα με πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στη αποκατάσταση των καλών βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Επομένως μπορεί να βοηθήσουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος συνολικά.

Φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν μία μορφή αμύλου η οποία βοηθά στην ταχύτερη και γρηγορότερη μετάβαση της τροφής από το στομάχι στο έντερο αλλά και έχει δράση όμοια με ήπιο καθαρτικό.

Και μολονότι έχουν συνδεθεί με δυσάρεστα συμπτώματα όπως το πρήξιμο στην κοιλιά και τα αέρια, μακροπρόθεσμα τα φασόλια έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό μας σύστημα.

Μπανάνες

Αυτό το χρυσαφένιο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετ τη δυσκοιλιότητα, επειδή, όπως σημειώνει η Best, οι μπανάνες «περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και στην προώθηση των κινήσεων του εντέρου».

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ειδικότερα το μαγνήσιο βοηθά στις εντερικές συσπάσεις ενώ λειτουργεί και σαν «μαγνήτης» για το νερό του οργανισμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενυδάτωση του εντέρου.

Σύκα

«Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν ένα φυσικό καθαρτικό που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των κινήσεων του εντέρου», λέει η Best.

Πορτοκάλια

Μία ακόμη τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι και το πορτοκάλι. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι τα εσπεριδοειδή περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καθαρτική δράση για τον οργανισμό.

Τρόφιμα ολικής άλεσης

Μία ακόμη κατηγορία τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αντικαταστήστε λοιπόν το λευκό ψωμί με μαύρο και τα λευκά μακαρόνια με ολικής και θα δείτε την υγεία του εντέρου σας να βελτιώνεται και τη δυσκοιλιότητα να γίνεται παρελθόν.

Αχλάδια

Τα αχλάδια είναι φρούτα που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα καθώς έχουν παρόμοια δράση με τα ακτινίδια. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη, είναι ο απόλυτος σύμμαχος στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Νερό

Η σωστή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αυτό διότι ένα ενυδατωμένο έντερο διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων ενώ τα τελευταία έχουν τη σωστή σύσταση ώστε να μπορούν να αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό.

Προβιοτικά

Τέλος, αν η διατροφή δεν σας καλύπτει πλήρως, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά. Τα προβιοτικά αποκαθιστούν το μικροβίωμα στο γαστρεντερικό σύστημα και συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του οργανισμού./healthstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: