4 Μαρτίου 2023

Ψυχική υγεία: Πώς θα βρείτε τον σκοπό στη ζωή σας

 Αυτές οι 3 πνευματικές ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία και να σας βοηθήσουν να βρείτε το σκοπό σας στη ζωή σε οποιαδήποτε ηλικία…

Φαινομενικά, μπορεί να δίνετε την εντύπωση ότι τα έχετε όλα. Όμως η ψυχική υγεία σας λέει άλλα… Δεν αισθάνεστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε αυτό που περνάτε ως κρίση ταυτότητας, αλλά οι ψυχολόγοι το ονομάζουν κρίση σκοπού.

Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Ο σκοπός είναι μια κινητήρια δύναμη στη ζωή σας που σας συνδέει με αξίες και ιδανικά μεγαλύτερα από τον εαυτό σας, λέει η ψυχολόγος Κλόε Καρμάικλ, PhD.

Κάποιοι, για παράδειγμα, μπορεί να δύνουν προτεραιότητα στην καριέρα τους. Η αριστεία είναι μια αξία, οπότε η προσπάθεια να είναι κανείς άριστος ως επαγγελματίας μπορεί να είναι ένας σκοπός.

Αλλά ο σκοπός μπορεί να πάρει και άλλες μορφές ανάλογα με τον άνθρωπο. Μπορεί να σας παρακινεί να δημιουργήσετε τέχνη ή να υποστηρίξετε έναν κοινωνικό αγώνα.

Γιατί είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία να έχουμε έναν σκοπό;

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λίγο αφηρημένα, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η ζωή με σκοπό έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ευημερία. Όσοι πορεύονται στη ζωή τους με έναν καθορισμένο σκοπό είναι πιο πιθανό να παραμείνουν ευτυχισμένοι στη δουλειά τους.

Είναι επίσης καλύτεροι στο να συμβαδίζουν με τις τακτικές εξετάσεις υγείας και λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος και κατάθλιψη. Μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού έχει επίσης συνδεθεί με τη μακροζωία.

Μπορεί να είναι καλό να επανεξετάζετε και να ανανεώνετε τον σκοπό σας περιοδικά κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Αυτό σας βοηθά να παραμείνετε σε αρμονία με το τι είναι σημαντικό για εσάς σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ευτυχισμένοι με τη ζωή τους αν έχουν έναν σκοπό και συγκεκριμένες στρατηγικές για να πραγματοποιήσουν αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε νόημα στη ζωή σας ανεξάρτητα από τις συνθήκες που ζείτε. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι πρέπει να διαθέσετε χρόνο για να επικεντρωθείτε σε αυτό. Είναι κάτι που δημιουργείτε για τον εαυτό σας και μόνο εσείς μπορείτε να το πετύχετε.

3 στρατηγικές για βρείτε τη σπίθα σας, να σχεδιάστε το μέλλον σας και να θέσετε σε κίνηση ένα ικανοποιητικό όραμα

1. Γνωρίστε τον εαυτό σας

Το πρώτο βήμα είναι η αποσαφήνιση των αξιών σας. Μόλις καταλάβετε ποιος είστε, θα ξέρετε και τι είναι σημαντικό για εσάς. Ιδανικά, θέλετε να εντοπίσετε ένα πάθος που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας.

Οι εμπειρίες του παρελθόντος σας διαμορφώνουν, σίγουρα – αλλά μπορούν επίσης να σας διδάξουν πολλά για τον σκοπό σας. Κοιτάξτε πίσω στις στιγμές της ζωής σας που είχαν νόημα για εσάς. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τι σας φέρνει χαρά και να σας οδηγήσει στο πού πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.

Σκεφτείτε τι είδους σχέσεις θα θέλατε να έχετε στην ιδιωτική και επαγγελματική σας ζωή. Επίσης, αποκτήστε επίγνωση των σημερινών συνηθειών και δεξιοτήτων σας, ενώ παράλληλα σκεφτείτε αυτές που θέλετε να αναπτύξετε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να σπάσετε τις παλιές συνήθειες και να δημιουργήσετε νέες ρουτίνες.

2. Θέστε στόχους

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι στόχοι που είναι ευθυγραμμισμένοι με τις αξίες είναι καλύτεροι για τη συνολική ευημερία. Έτσι, μόλις ξεκαθαρίσετε τις αξίες σας, έχετε ήδη διανύσει το μισό δρόμο. Τώρα σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τις μετατρέψετε σε δράση.

Αναρωτηθείτε: «Πώς θα είναι το μέλλον μου σε πέντε έως δέκα χρόνια αν δεν αλλάξει τίποτα;». Αυτό στην πραγματικότητα σας παρακινεί να ακολουθήσετε τις ενέργειές σας, επειδή έρχεστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες του να κάνετε το αντίθετο.

Αναλογιστείτε ποια θα ήταν η ιδανική σας ζωή. Πώς θα περνούσατε τις μέρες σας αν δεν υπήρχαν κανενός είδους περιορισμοί; Θέστε στόχους που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε την ιδανική σας ζωή και, στη συνέχεια, ιεραρχήστε τους. Εντοπίστε τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσετε και βρείτε πώς θα μπορούσατε να τα ξεπεράσετε.

3. Ανοιχτείτε

Ανακοινώστε τα σχέδιά σας στον κόσμο. Το να μοιράζεστε τους στόχους σας αυξάνει την υπευθυνότητα και καθιστά πιο πιθανό να τους πετύχετε.

Οραματιστείτε την επιτυχία σας. Φανταστείτε ότι ο μελλοντικός σας εαυτός στέλνει μήνυμα στον τωρινό για να του πει ότι είναι περήφανος γι’ αυτόν. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε συνδεδεμένοι με το πρόσωπο που φιλοδοξείτε να γίνετε. 

 vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: