17 Μαρτίου 2023

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Για τον Μίμη και τους άλλους.

Πριν αρκετά χρόνια είχα την τύχη και τη μεγάλη τιμή να βρεθώ για πολλές ώρες συντροφιά με τον Μίμη Παπαϊωάννου σε μια εκδήλωση βράβευσής του στη Βέροια από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

***

Εφτασαν λίγα λεπτά της ώρας να αντιληφθώ στη διάρκεια της φιλικής συζήτησης, τι θησαυρό είχα απέναντί μου. Και δεν αναφέρομαι στο ποδοσφαιρικό του μεγαλείο αλλά στον Παπαϊωάννου άνθρωπο.

***

Σεμνός, ταπεινός, χωρίς ίχνος βεντετισμού, ανεξίκακος, είχε πάντα ένα καλό λόγο για όλους. Και με τέτοιο ήπιο χαρακτήρα ήταν απορίας άξιο πως μπόρεσε να επιβιώσει στο σκληρό χώρο του ποδοσφαίρου.

***

Ηταν το απαράμιλλο ποδοσφαιρικό του ταλέντο που μετά από δοκιμασίες και φίλια πυρά τον δικαίωσε και αναγνωρίστηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

***

Απ' την εικόνα του κρατάω το ανθρώπινο κομματι, γιατί στα τόσα πολλά χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, σπάνια συνάντησα τόση απλότητα, τόση σεμνότητα, τόση ανθρωπιά.

***

Κι αυτό το σημείωμα νοιωθω από καρδιάς να το κάνω για τον Μίμη αλλά και σαν υπενθύμιση σε κάποιους που με την απόκτηση κάποιας δημοσιότητας, ξεχνάνε τις ρίζες τους, την καταγωγή τους, την ανθρώπινη πλευρά του προορισμού μας.

***

Σε μια εποχή γεμάτη με ματαιόδοξους και αεροβατούντες, το παράδειγμα Παπαϊωάννου ισως προσγείωνε κάποιους.

***

Καλό κατευόδιο "γείτονα" έτσι με αποκαλούσε.

***

Ας πάμε στην επικαιρότητα

Αυτό το "φταίμε όλοι" μου θυμίζει λίγο-πολύ εκείνο το "όλοι μαζί τα φάγαμε".

***

Και βιάστηκαν όλοι ανάτι-αμανάτι να το αποδείξουν για να μη τα φορτώσουν όλα στον Κυριάκο. Πήραν εργολαβία κάποιοι τη δουλειά, θυμήθηκαν πως κάποια αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στο Μπράλλο, αν αθωώθηκε ο μηχανοδηγός στο Αδενδρο, πως κάποιες γραμμές σκούριασαν στην Αιτωλία, πως το Αγρίνιο δεν έχει σταθμό, πως δεν έγινε πρόβλεψη για σιδηρόδρομο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

***
Μίλησαν και για αφύλακτες διαβάσεις, για σύγκρουση με αγελάδες, και άλλα τροχοφόρα αλλά όλα προ σωτήριου έτους 2019 που ανέλαβε ο Μητσοτάκης.

***

Ψάχνουν κι άλλα να τα βάλουν στην ίδια ζυγαριά με τους 57 νεκρούς των Τεμπών και να μας πουν πως φταίμε όλοι, ακόμη και ο Τσίπρας που τότε πήγαινε στο Λύκειο κι ο Ανδρουλάκης στο Γυμνάσιο.

Ελεος βρε.....

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: