30 Μαρτίου 2023

Οι «δειλοί» των social media

 


Είναι η εποχή της ανθρωποφαγίας των social media που καμία σχέση δεν έχει ούτε με την ενημέρωση ούτε με την δημοσιογραφία.

O λόγος για τα fake profiles και τις ανώνυμες παραπολιτικές σελίδες που τόσος λόγος γίνεται κάθε φορά όταν πλησιάζει η προεκλογική περίοδος.

Είναι οι λεγόμενοι «δειλοί» των social media. Μάγκας δεν γίνεσαι όταν βρίζεις στο σκοτάδι, αλλά όταν επιχειρηματολογείς στο φως. Εκτός κι αν φοβάσαι την έκθεση και την ανάληψη της ευθύνης.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούν μόνο τα «αφεντικά τους» που δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ποια είναι, αν ανατρέξεις σε μερικές αναρτήσεις τους ή παρακολουθήσεις τα σχόλιά τους.

Είχα την ψευδαίσθηση ότι θα περιοριζόταν το φαινόμενο. Διαψεύστηκα.  Ντόρος έγινε μόνο για ένα προφίλ πριν ένα και πλέον χρόνο περίπου. Έγινε με τυμπανοκρουσίες, με πηχυαίους τίτλους,  μάλιστα και συγχαρητήριες αναφορές στον « μικρό ντεντέκτιβ» που το εντόπισε.

Δυστυχώς  «ο μικρός ντεντέκτιβ» αμέσως μετά σταμάτησε τη δράση του. Βρήκε ένα που τον ενοχλούσε και το διαπόμπευσε….. Σήμερα που δεχόμαστε δεκάδες αιτήματα φιλίας ο καθένας από προφίλ που έχουν πασιφανώς συγκριμένο ρόλο και σκοπό δεν μιλάει  κανείς.

Καρακωστάκης, Κόκκινη γάτα, Θανάσης Χαρδαβέλλας με φωτογραφία ένα σκυλάκι, ο Γιώργος Δημητριάδης που έχει φωτο προφίλ το Ντουμπάι και τόπο διαμονής τη Νέα Υόρκη, ο Ατακαδόρος ανώνυμος σχολιαστής, η Ρενέ Χεγκίτα ή Τρακαδόρος που μάλλον ξέρει τον Ατακαδόρο και μαλώνει μαζί του, Pieria mas, Politik Pierias και άλλα είτε ανώνυμα είτε ψεύτικα προφίλ που κατακλύζουν το διαδίκτυο και σχολιάζουν τους πάντες και τα πάντα, κρυμμένοι πίσω από την ευκολία της ανωνυμίας τους.  

Σκεφτείτε λοιπόν ότι πλέον η προεκλογική περίοδος για κάποιους βασίζεται στις εντυπώσεις των social media, τις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις και όχι από τις απόψεις ή τις προτάσεις του κάθε ένα.

Σήμερα ο προεκλογικός αγώνας ορισμένων βασίζεται όχι στο να γνωστοποιήσουν στον κόσμο την άποψή τους αλλά με ποιον έφαγαν σουβλάκι και με ποιον κάθισαν στο τραπέζι στα πανηγύρια.

Εγώ θα επιμείνω ότι δεν είναι τα πρόσωπα που ορίζουν την προεκλογική ατζέντα αλλά οι πολιτικές. Οι προτάσεις. Οι ιδέες. Οι απόψεις.

Από αυτές μέχρι στιγμής μούγκα στη στρούγκα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πορευτούμε έτσι. Αλλά θα ακούσουμε και τη φωνούλα τους, θα διαβάσουμε τις απόψεις τους, θα μιλήσουμε για τα σημαντικά και όχι για τα ανούσια.

Η δική μου στάση είναι αυτή. Έχω αρνηθεί τα αιτήματα φιλίας από όλους αυτούς, αρνούμαι να πάρω μέρος στην ανθρωποφαγία και περιμένω υπομονετικά να διαβάσω θέσεις, ιδέες και προτάσεις. Παράλληλα αναφέρω κάθε τέτοιο προφίλ πέσει στην αντίληψή μου και διαγράφω σχόλια τους από τις αναρτήσεις μου. Κάθε φορά που θα «πέφτω πάνω τους θα σας τους αναφέρω ονομαστικά. Κι αν συμβαίνει και σε σάς, στείλτε μου και θα το γνωστοποιήσω μέσα από τη στήλη.

 Αν η παραπολιτική βασίζεται σε ύβρεις, ευχαριστώ δεν θα πάρω.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: