22 Απριλίου 2023

22 Απριλίου: Ημέρα της Γης


Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για έναν καθαρό πλανήτη.

Η Ημέρα της Γης, που είναι Αμερικανικής εμπνεύσεως, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Ημέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Google τιμά την Ημέρα της Γης με ένα doodle: Εσύ έπαιξες το παιχνίδι της μέλισσας;

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Γιορτάζουν: Νέαρχος, Νιάρχος, Νιάρχω.
  • Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης. Καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και υποστηρίχθηκε αρχικά από 50 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού. Η απόφαση αναγνωρίζει ότι:

«Η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη».

  • Ημέρα της Ανακάλυψης της Βραζιλίας. Σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου 1500, ο πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Αδράλες Καμπράλ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στη Βραζιλία και την ονόμασε «Γη του Αληθινού Σταυρού».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: