25 Απριλίου 2023

Στην Ελευσίνα σήμερα 27 Έλληνες από το Σουδάν - Στην Ιορδανία ακόμα 7 απεγκλωβισμένοι

Άλλοι επτά πολίτες της Ελλάδας και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν στην Ιορδανία. Απογειώθηκε το C-27 από την Αίγυπτο για την χώρα μας

Ιδιαίτερα δύσκολη αποδεικνύεται η προσπάθεια απομάκρυνσης των ξένων από το εμπόλεμο Σουδάν, ενώ παραμένει η αγωνία για τους περίπου 100 Έλληνες και Κύπριοι, που παραμένουν στο αφρικανικό χώρο και δηλώσει επιθυμία αποχώρησης.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μας 27 Έλληνες, που απεγκλωβίστηκαν μέχρι χθες βράδυ με τις πρώτες επιχειρήσεις των Γάλλων, των Ιταλών και των Γερμανών. Νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Το αεροσκάφος είχε μετακινηθεί στην Αίγυπτο και απογειώθηκε χθες  περίπου στις 17:00 το απόγευμα από την βάση Ασουάν προς το Τζιμπουτί, όπου παρελήφθησαν οι Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί και το ταξίδι επιστροφής έχει ενδιάμεσο σταθμό ξανά το Ασουάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, σήμερα απεγκλωβίστηκαν άλλοι επτά Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, που έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες «με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους μας».

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου δυνάμεις τους στρατού και παραστρατιωτικών ξεκίνησαν σφοδρές εχθροπραξίες για την εξουσία πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, από τα μεσάνυχτα και για 72 ώρες, κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι συγκρούσεις, κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: