2 Απριλίου 2023

Βρώμη: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά;

 

Το πλιγούρι βρώμης πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις για υγιεινό και θρεπτικό πρωινό, που δεν στερείται απολαυστικής γεύσης, μιας και είναι και τρομερά ευέλικτο. Μπορείτε να απολαύσετε την βρώμη σας ζεστή, με νερό ή γάλα, να την ψήσετε σε μπάρες ή και σε μάφιν.

Πώς ένα απλό μπολ βρώμης επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία σας;

Πιο χορτάτοι για περισσότερο

Η βρώμη είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ενός υδατάνθρακα που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει.

Επειδή οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στην αποφυγή των απότομων διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα ενώ μειώνει και το αίσθημα της πείνας.

Το να τρώτε βρώμη για πρωινό ή να την ενσωματώνετε σε διαφορετικά γεύματα ή σνακ είναι μια καλή μέθοδος για να τα κάνετε πιο χορταστικά, με λιγότερες θερμίδες.

Η βρώμη προστατεύει την καρδιά

Το να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα μπολ βρώμη μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας με περισσότερους από έναν τρόπους.

Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ακόμη και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όλα αυτά παίζουν βασικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Χαρούμενο έντερο

Το πλιγούρι βρώμης είναι επίσης μια πρεβιοτική τροφή, η οποία τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο σας.

Η διατήρηση των ευεργετικών βακτηρίων, γνωστά και ως μικροβίωμα του εντέρου, θα ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας, θα βελτιώσει τη διάθεση και την πέψη σας και θα βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών.

Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, η κατανάλωση βρώμης συνδέεται με την αύξηση των ευεργετικών βακτηριακών ομάδων στο έντερο, καθιστώντας το ένα φιλικό προς το έντερο και υγιεινό για την καρδιά πρωινό.

Καλύτερος έλεγχος βάρους

Μαζί με αυτά τα θετικά οφέλη, η έρευνα δείχνει ότι αυτό το δημοφιλές πρωινό μπορεί να υποστηρίξει ακόμη και τις προσπάθειες απώλειας και διαχείρισης βάρους.

Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Foods, η βήτα-γλυκάνη από την βρώμη είχε θετικές επιδράσεις στην υπεργλυκαιμία, μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και συμβάλλοντας στην μείωση του βάρους.

Η βήτα-γλυκάνη μπορεί επίσης να προάγει την απελευθέρωση του πεπτιδίου YY, μιας ορμόνης που παράγεται στο έντερο και φαίνεται να συμβάλλει στον κορεσμό, αναφέρουν οι ειδικοί. 

 vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: