23 Απριλίου 2023

Βιταμίνες: Μπορώ να τις πάρω με άδειο στομάχι;

Οι βιταμίνες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στην διατροφή μας που μπορεί να μας λείπουν. Μπορείτε να τις πάρετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, λίγο πριν πάτε για ύπνο αλλά η καλύτερη ώρα στην πραγματικότητα εξαρτάται από την κάθε βιταμίνη.

Η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων το πρωί μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για να παραμείνετε συνεπείς, αλλά η λήψη τους με άδειο στομάχι μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες σύμφωνα με τους ειδικούς.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες VS λιποδιαλυτών

Πριν αποφασίσετε εάν θα πάρετε ή όχι μια βιταμίνη με το φαγητό σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα την απορροφήσει το σώμα σας. Πρέπει δηλαδή να προσδιορίσετε εάν είναι υδατοδιαλυτή ή λιποδιαλυτή.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν συνήθως τη βιταμίνη C και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard T.H. Chan School of Public Health. Αυτές είναι βιταμίνες που θα απορροφηθούν γρήγορα από το σώμα σας και δεν θα αποθηκευτούν.

Οι βιταμίνες A, D, E και K θεωρούνται λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι διαλύονται στο λίπος και μπορούν να αποθηκευτούν στους ιστούς του σώματος.

«Εάν παίρνετε υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C, τότε μπορούν να ληφθούν με άδειο στομάχι χωρίς να προκαλέσουν ενοχλήσεις» αναφέρει η δρ Κρίσταλ Σκοτ, διαιτολόγος.

«Στην περίπτωση των λιποδιαλυτών βιταμινών πρέπει να τις λαμβάνετε με το φαγητό, για να είστε σίγουροι για την απορρόφησή τους».

Το ρίσκο να τις πάρετε χωρίς φαγητό

Μερικοί από τους λόγους που θέλετε να προσέξετε πότε και πώς θα τις πάρετε, περιλαμβάνουν:

Μπορεί να έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι

Οι στομαχικές διαταραχές είναι μια συχνή παρενέργεια με τη λήψη βιταμινών χωρίς τροφή. Καθώς οι βιταμίνες περνούν από τα έντερά σας, το στομάχι σας μπορεί να ερεθιστεί εάν δεν υπάρχει τροφή ώστε να τις επικαλύψει, αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Μπορείτε να αποτρέψετε αυτές τις ενοχλήσεις, καταναλώνοντας τουλάχιστον ένα σκαν πριν να λάβετε τα συμπληρώματά σας, όπως ένα μικρό τοστ ή ένα μικρό φρούτο. Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που συνήθως παραλείπουν το πρωινό.

Εκτός από μια στομαχική διαταραχή μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες όπως ναυτία, έμετος και διάρροια εάν λαμβάνετε πολλές βιταμίνες σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό θα είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν για παράδειγμα «παίρνετε βιταμίνες Β το πρωί, λίγο αργότερα σίδηρο και μερικές ώρες μετά βιταμίνη C» αναφέρει η δρ Κρίσταλ Σκοτ.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που παραλείπετε το φαγητό.

Μπορεί να μην απορροφηθούν σωστά

Όπως εξηγεί η δρ Κρίσταλ Σκοτ, ορισμένες βιταμίνες (συνήθως οι λιποδιαλυτές) χρειάζονται λίγη επιπλέον υποστήριξη για να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Συνιστά τη λήψη λιποδιαλυτών βιταμινών (θυμηθείτε, αυτές είναι οι A, D, E και K) με μια πηγή λίπους όπως το αβοκάντο ή το λάδι καρύδας.

Λάβετε υπόψη ότι δεν θα πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στα συμπληρώματα για να λαμβάνετε καθημερινά θρεπτικά συστατικά.

Οι περισσότερες βιταμίνες βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα, όπως το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυλλώδη λαχανικά και τις σαρδέλες ή ο σίδηρος στο κόκκινο κρέας, τα όσπρια και τα οστρακοειδή.

Πριν αρχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αξιολογήσει ακριβώς τι χρειάζεται το σώμα σας. 

vita.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: