19 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: «Αυλαία» για την προεκλογική περίοδο – Τα τελευταία μηνύματα των πολιτικών αρχηγών




Τέλος έλαβε ο προεκλογικός «μαραθώνιος» για τους «μονομάχους» των εκλογών της 21ης Μαΐου. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση των προεκλογικών δραστηριοτήτων.
Νωρίτερα, όμως, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν πυρά στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες τους.
Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διώκτης της μεσαίας τάξης


Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμένει διώκτης της μεσαίας τάξης με έναν «αρχηγό αδιόρθωτο». «Βλέπω τον κ. Τσίπρα να υψώνει το δάχτυλο, απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Είπε σε όλα όχι. Ακόμα και στον αποκλεισμό του μαχαιροβγάλτη της Χρυσής Αυγής και τώρα ξέρουμε γιατί το έκανε. Κλείνει το μάτι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συγκέντρωση της ΝΔ στο Θησείο.
«Ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε το σχέδιο του. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακούστε το καλά. Ο κ. Κατρούγκαλος βεβαίωσε ότι η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ περιέχει νέα φοροκαταιγίδα. Αυτά που μαρτύρησε ο κ. Κατρούγκαλος είναι η πραγματική τους ατζέντα. Άθελα του αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διώκτης της μεσαίας τάξης με έναν αρχηγό αδιόρθωτο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ζήτησε από τους πολίτες να ανανεώσουν την συμφωνία αλήθειας με το κόμμα της ΝΔ. «Η συγκλονιστική σας παρουσία δεν είναι απλά ασύγκριτα μεγαλύτερη, αλλά και ασύγκριτα πιο δυναμική από αυτή του 2019. Από την ίδια θέση τότε τόνιζα ότι σημαντική για εμάς είναι η φύλαξη των συνόρων και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γιατί η Ελλάδα έχει σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται. Δεσμευόμουν ότι θα μειώσουμε φόρους. Τέσσερα χρόνια τίμησα τα λόγια μου και έκανα πράξη τα έργα μου. Σας ζητώ να ανανεώσουμε τη συμφωνία αλήθειας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα τόνισε ότι το μήνυμα της κάλπης «πρέπει να είναι ισχυρή και σταθερή ηγεσία». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του για την επόμενη τετραετία. «Να κρατήσετε 4 μεγάλους στόχους. Καλύτεροι μισθοί για όλες και όλους. Νέο εθνικό σύστημα υγείας. Αποτελεσματικό κράτος με αξιολόγηση παντού. Περήφανη και ισχυρή πατρίδα», υπογράμμισε και αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάθε έναν από αυτούς τους στόχους.

Μεταξύ άλλων μίλησε για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, για 10.000 νέες προσλήψεις στην υγεία, για τις πολιτικές πρόληψης και για αξιολόγηση στο δημόσιο παντού και για όλους. «Ο φράχτης στον Έβρο σε δυο χρόνια θα έχει τελειώσει. Τα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα συνεχίζονται όπως και οι έρευνες για το φυσικό μας πλούτο», συμπλήρωσε

Τσίπρας: Την Κυριακή ο εφιάλτης τελειώνει

Από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Η Πάτρα σφραγίζει το συμβόλαιο της αλλαγής. Την Κυριακή ο εφιάλτης τελειώνει η αλλαγή ξημερώνει. Επέλεξα να κλείσω από την Πάτρα τον προεκλογικό αγώνα, από την Δυτική Ελλάδα όπου η δεξιά ήταν και είναι μειοψηφία. Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι την Κυριακή θα είναι μειοψηφία σε όλη την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Την Κυριακή λέμε καληνύχτα στον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα μας τρομοκρατήσουν οι τρομοκράτες. Εμείς θα τους τρομοκρατήσουμε. Υψώνουμε ανάστημα στην αδικία και τείνουμε χέρι συνεργασίας προς όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες».

Μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία αποκάλεσε την χειρότερη της Μεταπολίτευσης, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κατάντησε την μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια».  «Σήμερα του ξέφυγε και μας μαρτύρησε ποιο είναι το σχέδιό του για τη μεσαία τάξη: να τιμωρήσει να τσακίσει τους δανειολήπτες που κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια τους από το νόμο Κατσέλη. Γι’ αυτό επιμένει τόσο πολύ ότι εμείς έχουμε κρυφή ατζέντα.

Είναι πλέον φανερό μετά την χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα και την σημερινή στην Πάτρα: φύγατε κ. Μητσοτάκη. Μαζέψτε από το Μέγαρο Μαξίμου τα καλώδια του Predator», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτός ο νόθος δικομματισμός θα αποτύχει


Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκης ενόψει των εκλογών 2023, τονίζοντας ότι «αυτός ο νόθος δικομματισμός της διαφθοράς θα αποτύχει» και ότι «δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ δεκανίκι, κ. Μητσοτάκη, αλλά ΠΑΣΟΚ ισχυρό αλλά για να στείλει στο σπίτι σας και εσάς αλλά και τον κ. Τσίπρα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις μνήμες που έχει από τις ομιλίες που έχει παρακολουθήσει στην πλατεία Ελευθερίας. «Σ’ αυτήν την πλατεία το 1985 άκουσα για πρώτη φορά τον ιδρυτή μας, Ανδρέα Παπανδρέου ως παιδί. Εδώ το 1993 άκουσα τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά» και συνέχισε λέγοντα ότι «σ’ αυτήν την πλατεία έρχομαι και σας ευχαριστώ γιατί σηκώνεται ξανά περήφανα την σημαία του ΠΑΣΟΚ, τον ήλιο της αισιοδοξίας, τον ήλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής μας “αξιοπρέπειας”», σχολίασε.

Μιλώντας για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως «εδώ από το Ηράκλειο θέλω να πω στους πολιτικούς μας αντιπάλους ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας της ιστορικής παρακαταθήκης της δημοκρατικής παράταξης. Τι κάνουν αυτοί που θέλουν να καπηλευτούν την ιστορική και κοινωνική παρακαταθήκη του Κόμματος που ίδρυσε ο Ελ. Βενιζέλος και επανίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έχουν θράσος να πιάνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε σφοδρά στον Αλέξη Τσίπρα για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, αποκαλώντας τον «αδίστακτο».

Χαρακτηριστικά ανέφερε «Ας πάρουμε το παράδειγμα του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής. Τι έκαναν για την Χρυσή Αυγή; Ο ένας κοίταζε τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης. Όσο η Χρυσή Αυγή ήταν κάτω από 3% ήταν χρήσιμη για την αυτοδυναμία του και άφηνε τον Κασιδιάρη να προετοιμάζεται από τη φυλακή. Τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη Χρυσή Αυγή. Ο αδίστακτος κ. Τσίπρας προχθές κάλεσε να τον ψηφίσουν οι παραστρατημένοι ψηφοφόροι της Χ.Α. Ξέρετε, αυτός εδώ ο τόπος είχε πάντα ένα αίσθημα πατριωτικό γι’ αυτό δεν φύτρωσε ποτέ η Χρυσή Αυγή στην Κρήτη. Από αυτόν τον περήφανο τόπο στέλνουμε ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα. Ότι, όταν προσκαλεί τα περιτρίμματα των απολογητών της Χούντας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Ο Παπανδρέου ουδέποτε θα ζητούσε να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ τα περιτρίμματα της Χούντας, δεν θα έλεγε ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα. Καλώ κάθε αριστερό να έρθει στην παράταξή μας, στο πραγματικό του σπίτι».

«Θα είμαστε νικητές»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλυσε και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την κοινωνική κατοικία, το δημογραφικό, τους νέους και την εργασία, την Παιδεία αλλά και την Υγεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας κάλεσμα προς τους πολίτες του Ηρακλείου να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. «Σηκώστε περήφανα την πράσινη σημαία της ελπίδας, Την πράσινη σημαία της Δικαιοσύνης Την πράσινη σημαία της Αλληλεγγύης.

Στις 21 Μαΐου θα είμαστε νικητές», κατέληξε.

Κουτσούμπας: Ο κ. Τσίπρας «ψαρεύει» χρυσαυγίτικες ψήφους


Από την πλατεία Κοτζιά στον Πειραιά ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε, μεταξύ άλλων, ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει «θα υπηρετήσει με ζήλο τον στόχο της λεγόμενης “δημοσιονομικής σταθερότητας” και τα ματωμένα πλεονάσματα».

«Γι’ αυτό η ΝΔ εκβιάζει, όταν λέει ότι αυτό που κρίνεται την επόμενη των εκλογών είναι το αν θα πάρει νέα καθαρή εντολή για να συνεχίσει “με σταθερότητα” το αντιλαϊκό της έργο. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει το λαό, θέλοντας να υφαρπάξει τις ψήφους των ανθρώπων που αγωνιούν, που θέλουν να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ποια είναι η προοδευτική διακυβέρνηση που μας λένε, όταν στα βασικά δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από αυτό που ζούμε σήμερα; Αλλά, βλέπουμε και το ΠΑΣΟΚ, έτοιμο και πρόθυμο να αποτελέσει συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς, δεν έχει απολέσει τις ευθύνες για τη συμμετοχή του σε τόσες και τόσες κυβερνήσεις που λεηλάτησαν τις ζωές μας» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Δεν θα σταματήσουμε ούτε λεπτό να μπαίνουμε μπροστά στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, εκεί που κρίνεται η σταθερότητα για το λαό, για τη ζωή του, για την πρώτη κατοικία του, ενάντια στους πλειστηριασμούς, παντού, όπως κάναμε και την προεκλογική περίοδο. Κρατώντας γερά το νήμα των αγωνιστικών παραδόσεων και της κληρονομιάς του λαού μας. Τιμώντας τα 100 χρόνια της ηρωικής Κοκκινιάς. Τιμώντας την αντιφασιστική νίκη των λαών την 9η Μάη εκεί που χύθηκε το αίμα του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Και όχι ψαρεύοντας χρυσαυγίτικες ναζιστικές ψήφους, όπως έκανε προχθές ο κύριος Τσίπρας. Είναι ντροπή και αίσχος για κάθε αριστερό, προοδευτικό άνθρωπο αυτά που ξεστόμισε» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπέβαλε το ερώτημα «δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας, αυτό που ξέρουν όλοι οι Πειραιώτες, ότι οι χρυσαυγίτες, είχαν πάρει εργολαβία την επίθεση των εργοδοτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στους αγωνιστές συνδικαλιστές και στο ΠΑΜΕ;» και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι -και εδώ στον Πειραιά- ο δήθεν αντισυστημικός Κασιδιάρης στέλνει τώρα συστημένες ψήφους σε συστημικά κόμματα. Έτσι ήταν, όμως, πάντα η σοσιαλδημοκρατία. Έδινε τη δυνατότητα στους φασίστες να παίζουν τα παιχνίδια τους, γιατί βάφτιζε “προοδευτική” τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, και απογοήτευε λαϊκές δυνάμεις».

«Μία είναι η αντιφασιστική ψήφος μεθαύριο: Και αυτή είναι η ψήφος στο ΚΚΕ που τους πολεμάει και όχι, φυσικά σε αυτούς που τους χαϊδεύουν, για κάποια ψηφαλάκια» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βαρουφάκης: Ο κ. Κατρούγκαλος ξεστόμισε ότι έρχονται μέτρα

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από την τελευταία προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Κοτζιά ο γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως εξήγησε ο γραμματέας του Μέρα25 όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί θα έρθουν νέα μέτρα. «Ποιο ήταν νομίζετε το έγκλημα του κ. Κατρούγκαλου; Ξεστόμισε αυτό που ξέρουν όλοι οι μνημονιακοί αλλά που το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό προ των εκλογών: Είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με κάποιο συνδυασμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται μέτρα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και συνέχισε: «Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικός τομέας βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα της πτώχευσης. Αυτή είναι η μοίρα όποιας κυβέρνησης τιμά και αποδέχεται το μνημονιακό πλαίσιο. Εμείς ούτε το τιμάμε ούτε και το αποδεχόμαστε».

Μάλιστα απάντησε και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για το προσκλητήριό του στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. «Ακουσα τον κ. Τσίπρα να λέει: ‘’Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων’’. Όχι κ. Τσίπρα. Το ΜέΡΑ25-Συμαχία για τη Ρήξη αυτοεξαιρέθηκε από την διανομή υπουργείων που οργανώνετε κ. Τσίπρα σε εκείνους που δέχονται να συγκυβερνήσουν ελέω της ολιγαρχίας με προοδευτικό προσωπείο», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αυτό έλειπε κ. Τσίπρα να δεχθούμε αυτό που μας προτείνετε: Να δεσμευτούμε απέναντι στους ψηφοφόρους για συγκεκριμένες τομές και ρήξεις, να πάρουμε την ψήφο τους για αυτές και, κατόπιν, να σας κάνουμε πρωθυπουργό ώστε να μην γίνουν ποτέ οι τομές κι οι ρήξεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε», υπογράμμισε ο γραμματέας του Μέρα25.

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από εμάς ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας. Δεν θα τις έχει. Τελεία και παύλα», ξεκαθάρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Κυρ. Βελόπουλος: Καλούμε όλους τους πατριώτες να ψηφίσουν Ελληνική Λύση

«Καλούμε όλες της Ελληνίδες και τους Έλληνες να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Η αποχή είναι ψήφος στη ΝΔ. Καλούμε επίσης τους πατριώτες Έλληνες να ψηφίσουν Ελληνική Λύση. Κάθε ψήφος σε μικρό κόμμα εκτός Βουλής είναι ψήφος στην προδοσία της Μακεδονίας, στην προδοσία των Ελλήνων», αναφέρει σε μήνυμά του ενόψει των εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Καλούμε επίσης και τους υπόλοιπους ψηφοφόρους που θέλουν να εκδικηθούν τη ΝΔ και θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μαχαιριά στην Μακεδονία, μαχαιριά στην Ελλάδα. Η μοναδική λύση, η πρόταση, η πατριωτική φωνή, η φωνή του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι η Ελληνική Λύση», συνεχίζει και ζητά την ψήφο «όλων των πατριωτών, στην Ελληνική Λύση. Έτσι θα ανατρέψουμε τα αντεθνικά, αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει ο κ. Βελόπουλος.

Αισιοδοξία στο κομματικό επιτελείο της ΝΔ

Στο κομματικό στρατηγείο της ΝΔ στο Μοσχάτο υπάρχει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε ότι η στρατηγική της ΝΔ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν να αναδειχθεί το πρόγραμμα του κόμματος και ήταν σημαντικό να το γνωρίζουν οι πολίτες.

Επιπλέον ψηλά στην ατζέντα είχαν τοποθετήσει την σύγκριση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί γύρω στο 60% και δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι που η αποχή θα κινηθεί στα επίπεδα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγώνας δρόμου για να περιορίσουν την ζημιά… Κατρούγκαλου

Τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έβαλαν μπροστά τις μηχανές για να περιορίσουν την ζημιά που προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τα μηνύματα πλέον είναι ξεκάθαρα και οι πολίτες έχουν βγάζει τα συμπεράσματα τους για τι υπόσχεται κάθε πολιτικός αρχηγός. Στη Κουμουνδούρου το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι εάν θα έχουν ακόμη τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ή από τις κάλπες θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την φάση εκτιμούν ότι θα έχουν μία πολύ μεγάλη συσπείρωση των δικών τους ψηφοφόρους και αυτό θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα πιστεύουν ότι ψήφος των νέων θα κατευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι στην ΝΔ, που έχει υποστεί φθορά από τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής της.

Έγινε η πρόβα τζενεράλε για τα αποτελέσματα

Η τελική γενική δοκιμή λήψης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών στο υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρουσία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Η Καλλιόπη Σπανού παρακολούθησε προσομοίωση της διαδικασίας συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων και διαπίστωσε το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου.

«Είμαστε έτοιμοι, εμπειρία υπάρχει, εμπιστοσύνη υπάρχει – και οφείλει να υπάρχει – σε έναν μηχανισμό που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Εύχομαι όλη αυτή η κινητοποίηση γύρω από τις εκλογές να είναι πράγματι μια γιορτή της Δημοκρατίας», ανέφερε η υπηρεσιακή υπουργός.

Την Καλλιόπη Σπανού συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπρόσωποι της εταιρείας Singular Logic.

Δεν υπάρχουν σχόλια: