12 Μαΐου 2023

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου τιμούμε την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων και όσα χρόνια και αν περάσουν δε σβήνει από τη μνήμη μας η «μαύρη» αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.
Η Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία έχει διαπιστωμένα πάνω από 353.000 θύματα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στην ιστορία και δεν μπορεί να λησμονείται.
Οι Έλληνες του Πόντου υπήρξαν ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, καθώς κράτησαν ακμαία την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

 Ακόμη και μετά την εγκατάστασή τους στις νέες τους πατρίδες, υπήρξαν πρότυπο αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, καθώς βρήκαν την δύναμη να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να αναγεννηθούν, διατηρώντας, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, άσβεστη τη μνήμη του μαρτυρίου.
 

Αποτελεί, λοιπόν, χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι ξεριζωμένοι Πόντιοι στον τόπο μας, την οποία σεβόμαστε και οφείλουμε να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές, ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ το θάρρος, ο αγώνας και η αυτοθυσία των ανθρώπων αυτών που παρά τα όσα πέρασαν, παρέμειναν ενωμένοι και αναγεννήθηκαν προσφέροντας σε όλους μας ένα μάθημα ζωής, ελπίδας και αισιοδοξίας. Αποτελεί χρέος μας προς τους προγόνους
μας και υποχρέωση στα παιδιά μας.
Η ιστορική μνήμη είναι και παραμένει ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Σοφία Μαυρίδου
Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: