14 Μαΐου 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες – Μάχη σώμα με σώμα Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου


Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η μάχη του Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις κάλπες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Στην Τουρκία είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα, καθώς διεξάγονται οι πιο κρίσιμες εκλογές της τελευταίας 20ετίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 5 το απόγευμα, ενώ μετά τις 9 το

Στις κάλπες προσέρχονται 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες για την ανάδειξη του 13ου προέδρου της χώρας αλλά και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Θρίλερ η πρωτιά

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τα ποσοστά του να βρίσκονται από 46%-50%, με τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπονται 2 έως και 4 μονάδες. Αναμένεται λοιπόν ένα θρίλερ για το ποιος τελικά θα βγει πρώτος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ακόμη και τώρα τα προγνωστικά δεν μπορούν να δώσουν μία σαφή εικόνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ιντζέ έκανε την έκπληξη την τελευταία στιγμή με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να λέει ότι ψήφοι του θα καταμετρηθούν.

Παράλληλα, ανοδικές τάσεις φαίνεται να έχει ο Σινάν Ογάν. Όλα αυτά κατατείνουν και σε ένα σενάριο και δεύτερου κύκλου εκλογών στην Τουρκία ή και σε μία αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή σε μία πιθανή συσπείρωση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και να υπάρξει νικητής ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Οι νέοι στις κάλπες

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι (επί συνόλου 85 εκατ. κατοίκων).

Από αυτούς, 3,4 εκατ. έχουν ήδη ψηφίσει στο εξωτερικό.

Άλλοι 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Δεν έχουν γνωρίσει κανέναν άλλο ηγέτη παρά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013 και το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Η τελευταία εμφάνιση Ερντογάν

Σχετικά με μία πιθανή ήττα του Ερντογάν στις εκλογές και τι αντίδραση θα έχει, ο ίδιος δήλωσε σε εκπομπή, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Θεωρώ ανόητη την ερώτηση και ανάξια σχολιασμού. Τέτοια ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί μόνο σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εμείς στην Τουρκία ήρθαμε στην εξουσία με δημοκρατικό τρόπο, σεβαστήκαμε τη βούληση του λαού μας και αν έχει μια διαφορετική επιλογή θα πράξουμε τα δέοντα».

Στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε το Σάββατο 13/5 στην Κωνσταντινούπολη ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να τον ανατρέψουν.

Η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και σε έργα υποδομής, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα ανατρέψει αυτά τα έργα προόδου.

Εκτός αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι η τουρκική αντιπολίτευση δέχεται εντολές από τη Δύση και ότι η αντιπολίτευση θα υποταχθεί στις επιθυμίες δυτικών κρατών στην περίπτωση που αυτή εκλεγεί.

Σημείο προβληματισμού είναι πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι του Ερντογάν, καθώς παρουσιάζονται αρκετά συσπειρωμένοι στο πρόσωπό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: