14 Μαΐου 2023

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΉ ΑΠΟΔΡΑΣΗ -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


 7Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2023
Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με περίπου 1,3 εκατομμύρια νεκρούς και 50 εκατομμύρια τραυματίες κάθε χρόνο. Για άτομα ηλικίας 5-29 ετών, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή τους. Παγκοσμίως, 1 στους 4 θανάτους συμβαίνει μεταξύ πεζών και ποδηλατών.
Το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030 αντικατοπτρίζει έναν φιλόδοξο στόχο μείωσης των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030. Τονίζει ότι μπορούν να προληφθούν αντιμετωπίζοντας το σύνολο του συστήματος μεταφορών, αναλαμβάνοντας δράση για εξασφάλιση ασφαλών δρόμων, οχημάτων και συμπεριφορών, καθώς και βελτίωση της περίθαλψης έκτακτης ανάγκης.
 
Η 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών θα διαρκέσει φέτος από τις 15 έως τις 21 Μαΐου. Το θέμα είναι οι βιώσιμες μεταφορές, και συγκεκριμένα η ανάγκη, οι κυβερνήσεις να διευκολύνουν τη μετάβαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Η οδική ασφάλεια είναι τόσο προϋπόθεση για να συμβεί αυτή η αλλαγή όσο και αποτέλεσμα αυτής.
Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας είναι #RethinkMobility. Να επανεξετάσουμε την Κινητικότητα.
 
Τα βασικά μηνύματα της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ:

  • Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τους πρέπει να επανεξετάσουν την κινητικότητα – αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στο περπάτημα, την ποδηλασία και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την ισότητα και την υγεία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
  • Η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για τον επαναπροσδιορισμό της κινητικότητας – αυτό θέτει την οδική ασφάλεια στο επίκεντρο για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.
  • Συνεπώς, τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα τους πλέον εκτεθειμένους στον κίνδυνο – παιδιά, εφήβους, άτομα με αναπηρίες, πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών.
  • Το περπάτημα και η ποδηλασία, όταν είναι ασφαλή, συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων και καθιστούν τις πόλεις βιώσιμες και τις κοινωνίες δίκαιες.
  • Οι ασφαλείς, οικονομικά προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες επιλύουν πολλά από τα δεινά της κοινωνίας.
Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας διοργανώνει διάφορες δράσεις όλη την εβδομάδα, για την ευαισθητοποίηση των πεζών και ποδηλατών σε θέματα Οδικής ασφάλειας. 
Κυριότερες δράσεις :
Τετάρτη 17 Μαΐου "Προτεραιότητα των πεζών στις διαβάσεις"
Κυριακή 21 Μαΐου, "Ποδηλατώ με Ασφάλεια" για παιδιά, στο Φεστιβάλ Πάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: