24 Μαΐου 2023

Σιωπηρό εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποιοι το περνούν χωρίς να το καταλάβουν

 

Στράβωμα του στόματος ή του προσώπου, αλλά και αιφνίδια διαταραχή της ομιλίας και της άρθρωσης συνιστούν μερικά από τα εμφανή συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Θα μπορούσε όμως να προκληθεί και πιο αθόρυβα;

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων, μέλους της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο των ογδοντάχρονων θα μπορούσε να υποστεί ένα ή και περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια χωρίς εμφανή συμπτώματα. Τα συγκεκριμένα συμβάντα συχνά εντοπίζονται μόνο όταν ένα άτομο υποβάλλεται σε απεικόνιση του εγκεφάλου για κάποια άλλη αιτιολογία.

Πώς προκαλείται;

Ένα σιωπηρό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται συχνότερα από μειωμένη ροή αίματος σε μία από τις μικρότερες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο. Eνδεχομένως να μην προκαλέσει σωματικές ενδείξεις εάν επηρεάζει ένα τμήμα του εγκεφάλου που δεν ελέγχει σημαντικές κινήσεις ή ζωτικές λειτουργίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει τα παραδοσιακά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως αδυναμία στο χέρι ή το πόδι ή ακατάληπτη ομιλία.

Επιπλέον, μια τέτοια περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου θα μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα που εσφαλμένα αποδίδονται σε κάτι άλλο, όπως αδεξιότητα ή τυχαία κενά μνήμης.

Παρόμοια με τη μείωση της πιθανότητας ενός μείζονος εγκεφαλικού επεισοδίου, η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνει εξίσου τον κίνδυνο εμφάνισης σιωπηλών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι γενικότερες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν επίσης τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή και συχνή άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Έχει εκτιμηθεί ότι 1 στους 4 ενήλικες άνω των 25 ετών θα υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα υποστούν το πρώτο τους εγκεφαλικό επεισόδιο φέτος και 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Μόνο στις ΗΠΑ, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η 5η αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Δύο αποτελούν τις κύριες αιτίες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πιο κοινή μορφή του, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελεί το 87% των επεισοδίων, συμβαίνει όταν αποφράσσεται ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα στον εγκέφαλο. Το υπόλοιπο 13%, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, προκαλούνται όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή από τη ρήξη μιας αρτηρίας που οδηγεί στον εγκέφαλο.

 ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: