9 Μαΐου 2023

Mιλάτε ώρες στο κινητό; Ο κίνδυνος που απειλεί στο «αθόρυβο» την καρδιά

Από διαδικτυακές εφαρμογές μηνυμάτων μέχρι βίντεοκλήσεις και emails, ο τρόπος που πλέον επικοινωνούμε έχει αλλάξει δραστικά. Όσο όμως κι αν πλέον οι νεότεροι προτιμούν τα μηνύματα για να επικοινωνήσουν, πολλοί δεν μπορούν με τίποτα να αλλάξουν την τηλεφωνική επικοινωνία. Οι τελευταίοι, εάν επικοινωνούν συχνά μέσω του κινητού τους, διατρέχουν ένα σημαντικό κίνδυνο για την καρδιά.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal-Digital Health, οι συνομιλίες στο κινητό που υπερβαίνουν τα 30 λεπτά την εβδομάδα θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά 12% τον κίνδυνο εμφάνισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με κλήσεις διάρκειας λιγότερο των 30 λεπτών.

«Όσο περισσότερα τα λεπτά της ομιλίας στο κινητό τόσο και αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά. Μάλιστα, η χρήση ακουστικών ή hands free δεν επηρέασαν την πιθανότητα εμφάνισης της υπέρτασης» προειδοποιεί ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Xianhui Qin του Southern Medical University στην πόλη Guangzhou στην Κίνα.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, καθώς η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση της καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αποτελεί και κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Ο κίνδυνος στο «αθόρυβο»

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων, η οποία έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από βραχυπρόθεσμη έκθεση. Τα ερευνητικά στοιχεία, ωστόσο, των προηγούμενων μελετών που εξέτασαν αυτή τη συσχέτιση ήταν αντιφατικά, ενδεχομένως επειδή δεν εστίασαν μόνο στις τηλεφωνικές κλήσεις.

Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η συνάφεια μεταξύ της πραγματοποίησης και λήψης τηλεφωνικών κλήσεων και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων (UK Biobank), που αφορούσαν σε 212.046 ενήλικες ηλικίας 37 έως 73 ετών με φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για τις κλήσεις συλλέχθηκαν μέσω ενός ερωτηματολογίου κατά την έναρξη της μελέτης, μαζί με στοιχεία σχετικά με τα χρόνια χρήσης, τις ώρες ανά εβδομάδα και της χρήσης της συσκευής με hands free ή το ηχείο ανοικτής ακρόασης.

Αναλύοντας τη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της υπέρτασης, όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν 7% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, σε σύγκριση με τους μη συχνούς χρήστες.

Όσοι, όμως, μιλούσαν στο κινητό τους για 30 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα είχαν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης από τους συμμετέχοντες που αφιέρωναν λιγότερα από 30 λεπτά σε τηλεφωνήματα. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Εξετάζοντας τα ευρήματα πιο αναλυτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που αφιέρωναν λιγότερα από 5 λεπτά την εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν ή να λάβουν κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο, ο εβδομαδιαίος χρόνος χρήσης 30-59 λεπτών, 1-3 ωρών, 4-6 ωρών και άνω των 6 ωρών συσχετίστηκε με 8%, 13%, 16% και 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της υπέρτασης, αντίστοιχα.

Οι πιθανότητες εμφάνισης της υπέρτασης ήταν μεγαλύτερες και για όσους είχαν γενετική προδιάθεση και περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα μιλώντας στο κινητό -33% μεγαλύτερες πιθανότητες για την ακρίβεια.

«Αν και τα στοιχεία θα πρέπει μελλοντικά να επιβεβαιωθούν από περισσότερες μελέτες, είναι συνετό να περιορίσουμε τις κλήσεις από το κινητό τηλέφωνο, για να προστατέψουμε τη λειτουργία της καρδιάς» καταλήγει ο δρ. Qin.

 ygeiamou.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: