15 Ιουνίου 2023

Θυμός: Ένας ύπουλος εχθρός – Πώς επηρεάζει καρδιά, εγκέφαλο και έντερο


 Η οργή δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία. Καρδιά, εγκέφαλος και έντερο είναι οι πρώτοι στόχοι που βάλλονται

Η σύγχρονη καθημερινότητα με τους φρενήρεις ρυθμούς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ψύχραιμους χειρισμούς και ηρεμία. Αντίθετα, επιδεινώνει το στρες οδηγώντας πολλές φορές σε λιγότερο ή περισσότερο δικαιολογημένες εκρήξεις θυμού.

Καμιά φορά ο θυμός μοιάζει απαραίτητο στάδιο για να εκτονωθούμε και να ανακτήσουμε την ψυχική μας ισορροπία. Αυτό που μας διαφεύγει, ωστόσο, είναι ότι οι αντιδράσεις θυμού βλάπτουν, πρωτίστως, τον ίδιο μας τον εαυτό. Η καρδιά, ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται πρώτα στη λίστα όσων βάλλονται.

Είναι αδύνατον να σκεφτούμε καθαρά σε κατάσταση θυμού. Η κρίση θολώνει και είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε αποφάσεις ή συμπεριφορές που δεν μας αντιπροσωπεύουν. Παράλληλα, η υπερδιέγερση του εγκεφάλου είναι πιθανό να διαταράξει τον ύπνο, αλλά και τη λειτουργία της μνήμης.

Ύστερα, ο θυμός «κατεβαίνει» στην καρδιά. «Οι εκφάνσεις θυμού επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, τους χτύπους της καρδιάς, αλλά και τον ίδιο τον καρδιακό μυ», εξηγεί ο dr Ilan Shor Wittstein, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς.

Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συστολή των αιμοφόρων αγγείων, απελευθέρωση φλεγμονωδών κυττάρων στον οργανισμό ενισχύοντας τον κίνδυνο μιας ξαφνικής καρδιακής προσβολής ή δημιουργίας θρόμβων και απειλώντας σοβαρά την υγεία, ιδιαίτερα των ατόμων με καρδιοπάθειες.

Ο θυμός αναστατώνει και το έντερο, που θεωρείται ο «δεύτερος εγκέφαλος» του οργανισμού. Διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου προκαλώντας γαστρεντερική δυσφορία, ενώ μπορεί είτε να αυξήσει είτε να μειώσει την όρεξη ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου.

«Η υπερέκκριση αδρεναλίνης που συμβαίνει όταν θυμώνουμε δημιουργεί υπερκινητικότητα στο στομάχι και το έντερο προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο, ακόμη και διάρροια», εξηγεί ο dr Orli Etingin, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell.

Σίγουρα, είναι δύσκολο να εξαφανίσουμε τον θυμό από τη ζωή μας. Η διαχείρισή του, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντική για έναν υγιή οργανισμό. Συνήθειες όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, η άσκηση, αλλά και ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος αποδεικνύονται πολύτιμες στην προσπάθεια αυτή. Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε, θα μας κάνει καλό.

 ygeiamou.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: