11 Ιουνίου 2023

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο – Λιγότερα από όσα νομίζετε!


Υιοθετώντας μια απλή συνήθεια, όπως το περπάτημα σε εβδομαδιαία βάση μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας αρκετά χρόνια ζωής - Δείτε πόσα βήματα χρειάζονται για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου
Σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα, όπως αυτή που ζούμε οι περισσότεροι, η σωματική άσκηση μοιάζει για πολλούς ως πολυτέλεια ή ως μια κουραστική «υποχρέωση», που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο στρες. 

Κι ενώ πλήθος μελετών έχει αναδείξει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, πολλοί εξακολουθούν να αναβάλλουν το ραντεβού τους με τη γυμναστική.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη σχέση των ανθρώπων με τη σωματική δραστηριότητα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Kyoto και της California υποστήριξαν ότι έστω και η ελάχιστη κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ειδικότερα, στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, καταγράφεται ότι 8.000 βήματα, που αντιστοιχούν περίπου σε 6,4 χιλιόμετρα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 3.100 ενηλίκων από τις ΗΠΑ. Εστίασαν, ιδιαίτερα, στην ημερήσια καταγραφή των βημάτων που έκαναν, καθώς και στα δεδομένα θνησιμότητάς τους σε βάθος δεκαετίας.

Εκ των συμμετεχόντων, 632 δεν συμπλήρωναν καμία ημέρα την εβδομάδα αυτό τον αριθμό βημάτων, 532 έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα μία ή δύο φορές την εβδομάδα και 1.937 έκαναν αυτά τα βήματα τρεις έως επτά φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα αντιμετώπιζαν 14,9% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας. Ο κίνδυνος μειωνόταν ακόμη περισσότερο (16,5%) για όσους συμπλήρωναν αυτό τον αριθμό βημάτων συχνότερα, δηλαδή 3 έως 7 φορές την εβδομάδα. Επιπροσθέτως, η μελέτη έδειξε ότι από αυτή τη συνήθεια έδειξαν να ωφελούνται περισσότερο οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σε αυτά τα ευρήματα, η Mayo Clinic προσθέτει ότι το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, παχυσαρκίας, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και κατάθλιψης.

«Όσο περισσότερες ημέρες κάνετε 8.000 ή περισσότερα βήματα, τόσο περισσότερο μειώνετε τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, απλώς και μόνο περπατώντας αρκετά μία ή δύο φορές την εβδομάδα», σχολίασαν σχετικά με τα ευρήματα οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: