12 Ιουνίου 2023

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Τα πάρτι «Μπούνγκα – Μπούνγκα» που σημάδεψαν τον εν ενεργεία πρωθυπουργό


Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο San Raffaelle του Μιλάνου.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία τις τελευταίες ώρες.


Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ η κατάσταση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού «ήταν πολύ σοβαρή», ενώ για τον σκοπό αυτό, στο νοσοκομείο του Μιλάνου έφτασαν το πρωί της Δευτέρας ο αδερφος του, Πάολο και τα παιδιά του, Μαρίνα, Ελεονόρα, Μπάρμπαρα και Πιερ.

Τα τελευταία χρόνια η υγεία του Μπερλουσκόνι επιδεινώθηκε σημαντικά ύστερα από την χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς το 2016 αλλά και πολλές εισαγωγές σε νοσοκομεία από τότε που προσβλήθηκε από τον Covid-19 πριν από τρία χρόνια.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού δεξιού κόμματος Forza Italia, είχε υποβληθεί και σε θεραπεία για πνευμονική λοίμωξη που συνδέεται με χρόνια λευχαιμία.
 

Ποιος ήταν

Ο Μπερλουσκόνι γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1936 στο Μιλάνο.
Γόνος αστικής οικογένειας και γιος διευθυντή τραπέζης.

Σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από την ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου. Στη 10ετία του ’70 επιχειρεί τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς.

Μέσα σε 15 χρόνια (1986) έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος γίνεται ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής, τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.

Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Παρά ταύτα, μια ακολουθία από χρέη και δικαστικές έρευνες για φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, λογιστικές απάτες μέχρι και για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία είχαν κυριολεκτικά αποτελέσει ένα κλοιό γύρω από τον Ιταλό μεγιστάνα.

Αντίθετα όμως από κάθε πρόβλεψη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχωρεί στην ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και κατεβαίνει στην πολιτική αρένα σε συνεργασία με την «Εθνική Συμμαχία» και την γνωστή από τις αποσχιστικές τάσεις της, «Λέγκα του Βορρά».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε , όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράση του.

Στην συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και –πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών– αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών Τα πάρτι που έμειναν γνωστά ως «Μπούνγκα - Μπούνγκα» ήταν ένα σκάνδαλο που προκάλεσε σεισμό στην Ιταλία
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη και μυθιστορηματική ζωή. Σκάνδαλα, γυναίκες και πάθος για εξουσία, ήταν αυτά που χαρακτήριζαν τον Καβαλιέρε, που βρέθηκε πολλάκις στο επίκεντρο, τις περισσότερες φορές για τους… λάθος λόγους.


Το σκάνδαλο που τον σημάδεψε είναι αυτό των Μπούνγκα Μπούνγκα πάρτι, που ξέσπασε στην Ιταλία το 2010, όταν ήταν εν ενεργεία πρωθυπουργός.
 

Αρχικά δήλωσε ότι ο Μπερλουσκόνι την πλήρωνε για τη συμμετοχή της, στη συνέχεια αναθεώρησε λέγοντας ότι απλά την βοηθούσε οικονομικά.

Η δικαιοσύνη τότε, είχε καταδικάσει τον Μπερλουσκόνι σε επτά χρόνια φυλάκισης για προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία. Απαλλάχθηκε το 2014 καθώς το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο Μπερλουσκόνι δεν ήξερε πως η Ρούμπι ήταν ανήλικη όταν έκαναν μαζί τα μπούγκα μπούγκα πάρτι. Το εφετείο τον απάλλαξε οριστικά τον Μάρτιο του 2015.
Οι καταγγελίες για την ιδιωτική βίλα

Η Ρούμπι ή Karima el-Mahroug, δήλωσε πως γνώρισε τον Μπερλουσκόνι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2010, όταν ήταν 17 ετών, στην ιδιωτική βίλα του, όπου ο Καβαλιέρε της έδωσε ένα φάκελο με 2. 600 έως 3. 900 δολάρια καθώς έφευγε, λέγοντας ότι ήταν «μια μικρή βοήθεια», όπως αναφέρει ιταλική ιστοσελίδα επικαλούμενη το AP. Είπε ότι τα πάρτι αυτά γίνονταν σε μια ντίσκο στη βίλα του Μπερλουσκόνι, όπου είδε επίσης γυναίκες ντυμένες ως τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ή ως διακεκριμένο εισαγγελέα του Μιλάνου, τον οποίο ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης είχε κατηγορήσει ότι τον «καταδιώκει».

Σύμφωνα με τη Mirror, η Ρούμπι ισχυρίστηκε ότι τα πάρτι αυτά σύντομα οδήγησαν σε όργια μεταξύ ανδρών και γυναικών καλεσμένων. Είπε δε στον εισαγγελέα Antonio Sangermano ότι ο Berlusconi της «εξήγησε» ότι «το bunga bunga το αντέγραψε από τον φίλο του Καντάφι και στο δρώμενο αυτό τα κορίτσια βγάζουν τα ρούχα τους και πρέπει να παρέχουν σωματικές απολαύσεις».

Η δικαιοσύνη τότε, είχε καταδικάσει τον Μπερλουσκόνι σε επτά χρόνια φυλάκισης για προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία. Τελικά, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός άσκησε έφεση και αθωώθηκε.

Πολυτελή πάρτι

Σύμφωνα με το firstpost.com, που επικαλείται τη Mirror, τα πάρτι «bunga bunga» ήταν «πολυτελή σεξουαλικά πάρτι» όπου νεαρές γυναίκες φέρονται να χόρευαν και να γδύνονταν για τον Μπερλουσκόνι.

Οι εισαγγελείς απαρίθμησαν 33 γυναίκες που φέρονται να πληρώθηκαν για να κάνουν σεξ με τον Μπερλουσκόνι. Είπαν ότι αυτά τα πάρτι ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο: ξεκινούσαν με δείπνο που είχε φαγητά με κόκκινο, λευκό και πράσινο χρώμα της τρίχρωμης σημαίας της Ιταλίας και τελείωναν με τον Μπερλουσκόνι να επιλέγει «μία ή περισσότερες γυναίκες με τις οποίες πέρναγε τη νύχτα».

Η Imane Fadil, ένα μαροκινό μοντέλο που ήταν τακτική καλεσμένη σε αυτά τα πάρτι, κατέθεσε το 2012 εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, αποκαλύπτοντας ότι οι γυναίκες ντύνονταν καλόγριες και γδύνονταν ενώ εκτελούσαν «πρόστυχους χορούς με στύλους», προστίθεται στην έκθεση.

Ο θάνατος του μοντέλου

Η Fadil πέθανε τον Μάρτιο του 2019, αφού εισήχθη σε νοσοκομείο του Μιλάνου λόγω έντονων στομαχικών πόνων. Ο θάνατός της δημιούργησε πολλά ερωτήματα, καθώς είχε πει στον δικηγόρο της ότι είχε δηλητηριαστεί. Ωστόσο, οι γιατροί απέκλεισαν αργότερα τη ραδιενεργό δηλητηρίαση ως αιτία θανάτου.

«Λυπάμαι όταν μια νέα πεθαίνει. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ αυτό το πρόσωπο και ποτέ δεν του μίλησα», είχε δηλώσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: