To σφίξιμο, το αίσθημα πίεσης ή ο πόνος στο στήθος αποτελούν κλασικά σημάδια που μαρτυρούν πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι τα μοναδικά. Μάλιστα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμα περισσότερα ύποπτα συμπτώματα, τα οποία όμως συχνά οι άνθρωποι τα υποεκτιμούν ή τα… διαβάζουν λάθος, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται σε περίπτωση μιας επείγουσας ιατρικής κατάστασης όπως είναι η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό ή να καθυστερούν η διάγνωση και η θεραπεία τους.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το σώμα τους καλύτερα από τον καθένα, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού τους. Γενικά, εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι κάτι δεν είναι «σωστό» ή βιώνετε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο, απαιτείται να υποβληθείτε σε ιατρική εξέταση» σημειώνει ο Parag Joshi, M.D., καρδιολόγος του Κέντρου «Ciccarone» για την Πρόληψη της Καρδιακής Νόσου του Johns Hopkins.
Και προσθέτει με νόημα πως το μήνυμα κινδύνου δεν εκπέμπεται μόνο από την περιοχή της καρδιάς, αντιθέτως μπορεί να συμμετέχει όλο το σώμα.
Τα… κρυφά μηνύματα
Πολλά σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά συνδέονται στενά με την ανεπαρκή ροή αίματος μέσω των αρτηριών προς την καρδιά, εξηγεί ο ειδικός. Υπάρχουν όμως και ενοχλήσεις που σπάνια κάποιος θα συσχέτιζε με νόσημα του καρδιαγγειακού συστήματος, με αποτέλεσμα η κλινική εικόνα του ασθενή να… θολώνει.
Ποια είναι αυτά; Ο Dr. Joshi αναφέρει τα εξής:
Πόνος στο σαγόνι και στον αυχένα: Ο πόνος στο στήθος δεν επικεντρώνεται πάντα στην περιοχή της καρδιάς. Μπορεί να αντανακλάται στην περιοχή του σαγονιού ή του αυχένα, προκαλώντας σύγχυση, καθώς τα συμπτώματα μπερδεύουν.
Ναυτία και φούσκωμα: Ειδικά οι γυναίκες συχνά περιγράφουν αυτού του είδους την ενόχληση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο έμετος μπορεί να προηγηθεί του πόνου στο στήθος.
Συνολική κόπωση: Οταν η καρδιά σας δυσκολεύεται να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα, ο πνεύμονας και οι μύες τροφοδοτούνται με μικρότερες ποσότητες. Η δύσπνοια και η κούραση κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το περπάτημα μικρής έντασης, θα πρέπει να λειτουργήσουν όπως η… κόκκινη σημαία.
Τα… άσχετα συμπτώματα
Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σαφή συσχέτιση με καρδιακές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον Dr. Joshi είναι σημαντικό να γίνει ένας έλεγχος καρδιάς, ιδίως σε εκείνους που έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Υπνική άπνοια: Πρόκειται για μία πολύ συχνή διαταραχή και περιγράφει τη διακοπή της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα έως και λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πάθηση αυτή έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με υπνική άπνοια νιώθουν πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς διαταράσσεται ο ύπνος τους, και έχει συσχετιστεί με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, παχυσαρκία και ατυχήματα που σχετίζονται με την οδήγηση ή την εργασία.
Δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης: Αν και οι άνδρες συχνά δεν συνδέουν τα προβλήματα της… κρεβατοκάμαρας με την καρδιά, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι της αρτηριακής βλάβης. «Ενα πρόβλημα των αιμοφόρων αγγείων σε μια περιοχή του σώματος είναι πιθανόν να σχετίζεται με αντίστοιχα προβλήματα σε μια άλλη περιοχή» διευκρινίζει ο ειδικός.
Κράμπες, πόνος ή μούδιασμα στις γάμπες κατά το περπάτημα: Ο πόνος στα πόδια, ο οποίος εκδηλώνεται κατά την κίνηση ή την άσκηση και υποχωρεί όταν σταματά η φυσική δραστηριότητα, μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αγγειακής νόσου, μιας διαταραχής του κυκλοφορικού. Τα άτομα με τη συγκεκριμένη νόσο συχνά έχουν αθηροσκλήρωση – δηλαδή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.
Σημειώνεται πως στη χώρα μας και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα (ΕΛΣΤΑΤ με δεδομένα του 2019) η κύρια αιτία θανάτου είναι τα νοσήματα του κυκλοφορικού (35,4%). Αντίστοιχα, στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως πάνω από 4 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα, χιλιάδες από τους οποίους οφείλονται στην έλλειψη ελέγχου της χοληστερόλης, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου