18 Ιουνίου 2023

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πού βρίσκεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

 Δείτε τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής»

Μία εβδομάδα απομένει μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται στην τελική ευθεία των εκλογών.

Μία ακόμη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει ότι δεν αλλάζουν σημαντικά όλα όσα ξέραμε σχετικά με τη δυναμική των κομμάτων, τις συσπειρώσεις, τις μετακινήσεις καθώς και τον αριθμό των κομμάτων που αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του 3% για τη Βουλή.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46% .

Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 4,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, φαίνεται να περνούν το όριο εισόδου της Βουλή τόσο το κόμμα Νίκη (3,9%) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (4,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός με 2,5%.

Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, βρίσκεται στο 8,3%.

Πόσοι δεν είναι βέβαιοι για την ψήφο τους

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης αφορά στην βεβαιότητα ψήφου.

Ειδικότερα, απόλυτα βέβαιο εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων, μάλλον βέβαιοι το 24%, ενώ οι απαντήσεις όχι και τόσο βέβαιοι, καθόλου βέβαιοι, συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 11%.

Συσπειρώσεις –  μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εξίσου σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στις συσπειρώσεις – μετακινήσεις των ψηφοφόρων ανά κόμμα.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, στη ΝΔ φτάνει το 91%, στον ΣΥΡΙΖΑ στο 85% και στο ΠΑΣΟΚ στο 84%.

Οι μετακινήσεις από την ΝΔ που είναι ελάχιστες καθώς καταγράφονται διαρροές της τάξης του 2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας και 1% προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νίκη.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει διαρροές της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ και αθροιστικά 8% προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ οι διαρροές εντοπίζονται σε ένα ποσοστό 5% προς τη ΝΔ, και συνολικά 7% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα

Τέλος, σχετικά με το ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι ψηφοφόροι για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου, το 42% δηλώνει πολύ ικανοποιημένοι ή αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ το 45% αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένοι.

Όσο αφορά στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, το 59% πιστεύει ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 20% κυβέρνηση συνεργασίας και το 17% λέει ότι θα πάμε σε τρίτες κάλπες.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στο «Βήμα της Κυριακής» όπου δημοσιεύονται πίνακες και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: