24 Ιουλίου 2023

Φωτιές: Σχέδιο AntiNero II για τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων


 Με νωπά τα τραύματα από τις φωτιές στη Σαρωνίδα, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια και με την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο να κατακαίει κάθε ίχνος δάσους αλλά και να κάνει παρανάλωμα του πυρός σπίτια και ξενοδοχεία, η κυβέρνηση τρέχει ασθμαίνοντας να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από τις δασικές εκτάσεις που έχουν απομείνει ζωντανές…

Κι ενώ η θερινή σεζόν βρίσκεται στη μέση, οι καύσωνες σε ρόλο Νέρωνα σκάνε αλλεπάλληλοι και η αντιπυρική περίοδος μετρά αντίστροφα, όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εργασίες καθαρισμού σε 49 δασικά οικοσυστήματα. Σε άλλα 35 αναμένεται να εγκατασταθούν συνεργεία, σύντομα.

Αποκάλυψη ΟΤ

Ο ΟΤ παρουσιάζει την εξέλιξη του σχεδίου «AntiNero ΙΙ», ύψους 70 εκ. ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο παρέλαβε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ μόλις στις 24 Μαρτίου, και περιλαμβάνει:

  • Τον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων
  • Τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 20.122 και 800 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα.

Η επιλογή των δασικών εκτάσεων έγινε από τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε τους διαγωνισμούς για την ανάθεση των παραπάνω εργασιών.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ, το έργο «AntiNero II» στις 21 Μαρτίου εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 24 Μαρτίου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και λίγε μέρες μετά στις 7 Απριλίου το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών και ακολούθησαν άλλες 16 προσκλήσεις.

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες – έναντι της χρονικής καθυστέρησης του υπουργείου ΠΕΝ να εντάξει το «AntiNero II» στο Ταμείο Ανάκαμψης – το Ταμείο είχε ολοκληρώσει 16 διαδικασίες ανάθεσης, οι οποίες οδήγησαν σε 45 συμβάσεις με αναδόχους, ύψους 67,1 εκατ. Ευρώ καλύπτοντας κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Η εξέλιξη των έργων

Ειδικά συνεργεία έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 49 δασικά οικοσυστήματα – σε σύνολο 84 που εντάσσονται στο «AntiNero II» – και εκτελούν δασοτεχνικές εργασίες.

Στα υπόλοιπα 35 αναμένεται σύντομα να εκδοθούν τα πρωτόκολλα εγκατάστασης.

Μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να καθυστέρησε να τρέξει από την πλευρά του υπουργείου, ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές στον ΟΤ, «το γεγονός ότι σε πολλά δάση σε όλη τη χώρα βρίσκονται εγκατεστημένα συνεργεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς μπορούν να αντιληφθούν το συμβάν, να ειδοποιήσουν εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές και να τις υποστηρίξουν με τα δικά τους με σκοπό την άμεση καταστολή της».

Θυμίζουν μάλιστα την περίπτωση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς τον Ιούλιο 2022, όταν τα συνεργεία καθαρισμού συνέβαλαν καθοριστικά να μην επεκταθεί η φωτιά στον πυρήνα του δάσους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: