23 Ιουλίου 2023

Φωτιά στη Ρόδο: Πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο – Καίγονται σπίτια στα Λάερμα, εκκενώνονται χωριά

Οι ισχυροί άνεμοι κάνουν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που βλέπουν το μέτωπο της φωτιάς να φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά στη Ρόδο, με το πύρινο μέτωπο να κατακαίει το νησί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή.

Η φωτιά έχει κάψει τεράστια δασική έκταση, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και πολυτελή ξενοδοχεία, από τα οποία έφυγαν άρον άρον οι ένοικοι.

Ιδιαίτερα συγκλονιστικό είναι βίντεο που τράβηξε Γερμανός τουρίστας μέσα από αεροπλάνο και δημοσίευσε στο Twitter και δείχνει το μέγεθος του μετώπου της φωτιάς στη Ρόδο που εκτείνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

02:10 Έφθασε στη Ρόδο το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις πυρκαγιές

Στη Ρόδο έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο η οποία εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο απαρτίζεται από  τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή, Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.

Το κλιμάκιο βρίσκεται αυτή την ώρα στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο όπου έχουν συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για σειρά ζητημάτων που αφορούν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως η φιλοξενία τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε άλλους χώρους

01:52 Πληροφορίες για προσαγωγές

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρόδο, οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες έχουν προχωρήσει σε δύο προσαγωγές για την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές.

01:45

Το Κιοτάρι είχε εκκενωθεί νωρίτερα με χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται με κάθε τρόπο, ακόμα και πάνω σε καρότσες αγροτικών από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και προξένησε ζημιές σε ξενοδοχεία συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

 

01:40 Νέο μήνυμα από το 112

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Ρόδου. Συγκεκριμένα ζητά από όσους βρίσκονται στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνα και Χαράκι να εκκενώσουν προς Ρόδο.

01:00 Οι καπνοί από τη φωτιά στη Ρόδο

00:35 Απεγκλωβίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι από Κιοτάρι και Γεννάδι

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού στο Κιοτάρι, απομακρύνθηκαν 100-150 άτομα

Έχουν απομακρυνθεί 300 άτομα από το Γεννάδι με πλοία και σκάφη και η επιχείρηση συνεχίζεται.

00:33 Τεράστια η καταστροφή στη Ρόδο

Μεγάλο μέρος του δάσους της Ρόδου έχει παραδοθεί στις φλόγες, με την καταστροφή στο νησί να είναι ανυπολόγιστη.

H φωτιά ξεκίνησε από τον ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία κοντά στο χωριό Απόλλωνα και έχει φτάσει πλέον στη νότια Ρόδο σε μία απόσταση σχεδόν 40-50 χιλιόμετρα όπου βρίσκονται πάρα πολλά τουριστικά καταλύματα

00:23 Επικοινωνία Κουτσούμπα με Μητσοτάκη

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας προκειμένου να ενημερωθεί για τη φωτιά στη Ρόδο που κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα και να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως επίσης και για την ασφαλή μετακίνηση και φιλοξενία τόσο των κατοίκων και των εργαζομένων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού.

00:09 Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στα Λάερμα

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ρόδο με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη και ειδικά στο χωριό Λάερμα τα πράγματα είναι τραγική με σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η υπάρχουν αναφορές πως έχει καεί και η εκκλησία του χωριού..in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: