15 Ιουλίου 2023

Χρήστος Ζερεφός: Υπαρκτός ο κίνδυνος ερημοποίησης της Ελλάδας

  Χρήστος Ζερεφός: Υπαρκτός ο κίνδυνος ερημοποίησης της Ελλάδας

Σήμα κινδύνου από τον καθηγητή Φυσικής

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ερημοποίησης αρκετών περιοχών της χώρας έκρουσε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, σχολιάζοντας τον καύσωνα που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία 24ωρα.

Ο Χρήστος Ζερεφός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τον καύσωνα Κλέωνα και το κλίμα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες, κάνοντας λόγο για ερημοποίηση περιοχών από τη Λάρισα μέχρι τη Λακωνία.

«Δυστυχώς όλα τα μοντέλα στην Ακαδημία Αθηνών “βλέπουν” ερημοποίηση της χώρας από τη Λάρισα και νοτιότερα μέχρι την Σπάρτη και την Λακωνία, περιοχές που θα πληγούν τις επόμενες δεκαετίες. Μετά το 2050-2060, εάν δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα υπάρξει περίπτωση επιστροφής στα δεδομένα του 20 αιώνα», είπε ο κ. Ζερεφός.

Σχετικά με τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να αποφύγουμε αυτό το σενάριο, ο καθηγητής Φυσικής είπε ότι «το πιο εύκολο είναι να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Εξοικονομούμε νερό, εξοικονομούμε σκουπίδια και πρέπει να προσέξουμε τις πυρκαγιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: