30 Ιουλίου 2023

Οφέλη και κίνδυνοι του καφέ για την ανθρώπινη υγεία

Ο καφές αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό. Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 1.6 δισεκατομμύρια κούπες καφέ σε όλο τον κόσμο. Η καφεΐνη είναι το δραστικό συστατικό του καφέ, στο οποίο οφείλονται οι περισσότερες ιδιότητές του.

Με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 400 mg καφεΐνης καθημερινά θεωρείται ασφαλής για το μέσο ενήλικα. Ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, όταν καταναλώνεται εντός των επιτρεπόμενων ορίων.


 Οι επωφελείς ιδιότητες του καφέ

Ο καφές βελτιώνει τις επιδόσεις κατά την άσκηση και εντείνει τη συγκέντρωση. Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, ελαττώνει τις πιθανότητες θρόμβωσης και συντελεί στη μείωση του υποστρώματος μίας αθηρωματικής πλάκας. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν τη συσχέτιση της πρόσληψης καφέ με τη μείωση του ενδεχομένου παρουσίας Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου ΙΙ.

Συν τοις άλλοις, αποτελεί μία πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, που προάγουν την εγκεφαλική λειτουργία. Η καφεΐνη αυξάνει τα ένζυμα που προστατεύουν από την άνοια και παρεμποδίζει το σχηματισμό τοξικών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο, όπως οι πλάκες αμυλοειδούς β. Συνεπώς, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.

Βάσει μίας μελέτης που διενεργήθηκε στην California, έχει συσχετισθεί με κατά 22% ελάττωση του κινδύνου κίρρωσης του ήπατος σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ. Μία έρευνα, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, κατέδειξε ότι κατανάλωση καφέ είναι δυνατόν να μειώσει κατά 50% τα ποσοστά αυτοκτονίας σε ενήλικες, λόγω του ότι η καφεΐνη δρα ως ήπιο αντικαταθλιπτικό.

Σύμφωνα με μία δημοσίευση στο PLOS ONE, η κατανάλωση 85 mg έως 170 mg καφεΐνης την ημέρα περιορίζει κατά 42% τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης, όταν ο καφές πίνεται σκέτος, εντείνει το αίσθημα του κορεσμού, συνδράμει στην καύση του λίπους και ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό.

 

Οι ενδεχόμενες επιβλαβείς επιπτώσεις του καφέ στην υγεία μας

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί εθισμός στην καφεΐνη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσφορίας, σε περίπτωση διακοπής της κατανάλωσης καφέ.

Η κατάχρηση του καφέ έχει συσχετισθεί με την αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης. Η προσθήκη κρεμών και ζάχαρης στον καφέ αυξάνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, με αποτέλεσμα και την επίταση του κινδύνου ανάπτυξης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.

Ο καφές , μάλιστα, δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου και σχετίζεται με αυξημένη ευθραυστότητα των οστών σε ηλικιακά μεγαλύτερα άτομα. Η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εντείνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και το ενδεχόμενο αποβολής.

Βάσει μελετών του Πανεπιστημίου της Oklahoma, η καφεΐνη ενοχοποιείται για την εκδήλωση άγχους, ιδιαίτερα σε άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη προδιάθεση εμφάνισης αγχωδών διαταραχών. Επιπλέον, ευθύνεται για την εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο.

Ενδέχεται να οδηγήσει και στην παρουσία γυναικολογικών προβλημάτων, όπως είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και η βλάβη της ουροδόχου κύστεως των γυναικών. Έστω και μία μέτρια ποσότητα καφέ μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση, με τελικό επακόλουθο την επίταση του ενδεχόμενου εμφάνισης γλαυκώματος./functionalmedsystem.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: