17:59 τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής συνδράμει και η Αστυνομία, η οποία έστειλε ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. Αναλυτικά συνδράμουν 119 αστυνομικοί από ομάδες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ, περιπολικά της άμεσης δράσης, της τροχαίας, της τάξης και ασφάλειας καθώς και διμοιρίες.
17:43 Στη μάχη με τις φλόγες ρίχνονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι και Καπαρέλλι Βοιωτία.
Στον Κουβαρά Αττικής συνδράμουν:
- 2 Α/Φ CL-215
- 2 A/Φ CL-415
- 2 Ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 22 άτομα)
- 1 Ομάδα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (σύνολο 8 άτομα)
Στην Περαχώρα Λουτρακίου συνδράμουν:
- Α/Φ CL-215
- 2 Ε/Π CHINOOK
- 2 Προωθητές Γαιών
- 1 Ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (σύνολο 11 άτομα)
Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας συνδράμουν:
- 2 Α/Φ CL-215
- 2 PZL
17:29 Σπίτια καίγονται
στον δήμο Σαρωνικού, όπως δήλωσε στο MEGA ο αντιδήμαρχος, Χρήστος
Τσιγαρίδας. «Καίγονται σπίτια, η φωτιά έχει φτάσει στον Όλυμπο Καλυβίων.
Δεν έχουμε καθόλου πυροσβεστικές δυνάμεις εδώ, κάνω έκκληση», ανέφερε
χαρακτηριστικά.
17:22 Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν οχήματα όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.
17:15 Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, περιέγραψε το πύρινο τοπίο ως «κόλαση» που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.
Η πρώτη εκτίμηση του ήταν ότι
ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχος της φωτιάς, καθώς ο ισχυρός
άνεμος η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν
το επέτρεπαν. «Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που
προκαλούν οι ισχυρές και εκρήξεις, οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες
ηλεκτροδότησης κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την
εκδήλωση της πυρκαγιάς», όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.
17:05 Εκκενώνεται ο Ιππικός Όμιλος Αναβύσσου
Σε εξέλιξη βρίσκεται δραματική επιχείρηση για τη διάσωση των αλόγων του Ιππικού Ομίλου Αναβύσσου. Οι υπεύθυνοι του Ομίλου ανοίγουν τους χώρους, ώστε να απελευθερωθούν τα ζώα και ζητούν διαθέσιμα φορτηγά για τη μεταφορά τους.
16:40 Η Πολιτική Προστασία θα συγκαλέσει έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές σε Κουβαρά, Λουτράκι και Βοιωτία. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκτός από την Πολιτική Προστασία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, το Υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
16:25 Σύμφωνα
με νεότερες πληροφορίες, αυτήν την ώρα δόθηκε εκ νέου εντολή εκκένωσης
από το Λαγονήσι προς Αθήνα. Το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε
στην περιοχή Λαγονήσι εκκενώστε προς Αθήνα».
16:48 Ο
Δήμος Σαρωνικού ενημερώνει τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα
σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν, ότι είναι ανοιχτές και
μπορούν να υποδεχθούν κόσμο οι ακόλουθες δομές του Δήμου:
1. το Α’ ΚΑΠΗ στα Καλύβια (Λεωφόρος Σουνίου 33)
2. το Β’ ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι (Λεωφόρος Καλυβίων 160)
3. Το Γ’ ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή (οδός Ψαρών 7)
4. Το ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου & Βασ. Φρειδερίκης)
καθώς και το Δημαρχείο Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου, Καλύβια).
16:08 Νεότερη ενημέρωση της τροχαίας αναφέρει ότι η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπή: 1. Επί της Λ. Λαυρίου από τη Λ. Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 2. Επί της Λ. Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο. 3. Λ Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά. 4. Λ. Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι. 5. Λ. Αθηνών – Σουνίου και Λ. Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο. 6. Λ. Αθηνών Σουνίου και Λ. Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
16:00 Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική αυτή τη στιγμή
15:57 Η φωτιά κατευθύνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς το Πανόραμα Σαρωνίδας.
<br />
15:50 Αυτή
την ώρα η Πυροσβεστική επιχειρεί με επίγειες και εναέριες σε τρία
δυνατά μέτωπα πυρκαγιάς. Ειδικότερα, δίνει μάχη με τις φλόγες
στον Κουβαρά Αττικής, στην Περαχώρα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.
<br />
15:39 Η
τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Αναβύσσου από
το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο. Επίσης, η
κυκλοφορία έχει διακοπή και στα δύο ρεύματα της Λ. Λαυρίου και
συγκεκριμένα από τη Λ. Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου