1 Ιουλίου 2023

Καστανίδης στον Ανδρουλάκη: Η άσκηση αρχηγικού δικαιώματος πρέπει να υπηρετεί κανόνες, αξίες και αρχές


 Ο Χάρης Καστανίδης τονίζει πως «οι διαβεβαιώσεις του ιδίου και των συνεργατών του προς πολίτες, δημοσιογράφους και νυν βουλευτές ότι 'η έδρα θα επιστραφεί στον Καστανίδη' στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προσβάλει όλους τους Θεσσαλονικείς, που μένουν χωρίς εκπροσώπηση από τον άνθρωπο στον οποίο έδωσαν τη σχετική εντολή»

Με μία αιχμηρή δήλωση, ο Χάρης Καστανίδης, εκφράζει την πικρία του, καθώς μένει εκτός Βουλής, παρότι εκλέχθηκε για δεύτερη φορά στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να κρατήσει την συγκεκριμένη έδρα.

Ο κ. Καστανίδης, αν και σημειώνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ασκεί «αποκλειστικό του δικαίωμα, που ανήκει σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων», διαμηνύει πως «η άσκηση αρχηγικού δικαιώματος πρέπει να υπηρετεί κανόνες, αξίες και αρχές».

Και απαντώντας στις πληροφορίες πως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, για λόγους ανανέωσης του κόμματος, με την είσοδο στη Βουλή νεότερων στελεχών από άλλες περιφέρειες, υπογραμμίζει πως αν η απόφαση του προέδρου «στηριζόταν στην επιθυμία του να ανανεώσει την κοινοβουλευτική ομάδα, είχε μιαν έντιμη επιλογή απέναντι σε εκλεγμένο βουλευτή του κόμματός του, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή: να με καλέσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου και να μου ζητήσει να μην συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια, εφόσον η πρόθεσή του ήταν η ανανέωση».

Για να καταλήξει χαρακτηριστικά πως «δεν έπραξε αυτό», αλλά «επέλεξε τον αποκλεισμό μου, αφού, προηγουμένως, οι πολίτες αποφάνθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ, μόνος πια απομένων εκλεγμένος βουλευτής από το μεγάλο και ιστορικό ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας μάλιστα πως υποθέτει ότι« το κριτήριο του κ. Ανδρουλάκη ήταν άλλο και όχι η ανανέωση».

Η δήλωση του Χάρη Καστανίδη

Δεν θα μετέχω στη νέα σύνθεση της Βουλής, όχι γιατί το αποφάσισαν οι πολίτες οι οποίοι με εξέλεξαν και πάλι πρώτο, αλλά γιατί το αποφάσισε ο κ. Ανδρουλάκης, κρατώντας την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί αποκλειστικό του δικαίωμα, δικαίωμα που ανήκει σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Ωστόσο, και η άσκηση αρχηγικού δικαιώματος πρέπει να υπηρετεί κανόνες, αξίες και αρχές.

Αν η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη στηριζόταν στην επιθυμία του να ανανεώσει την κοινοβουλευτική ομάδα, είχε μιαν έντιμη επιλογή απέναντι σε εκλεγμένο βουλευτή του κόμματός του, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή: να με καλέσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου και να μου ζητήσει να μην συμμετάσχω στα ψηφοδέλτια, εφόσον η πρόθεσή του ήταν η ανανέωση.

Δεν έπραξε αυτό. Επέλεξε τον αποκλεισμό μου, αφού, προηγουμένως, οι πολίτες αποφάνθηκαν ότι θέλουν να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ, μόνος πια απομένων εκλεγμένος βουλευτής από το μεγάλο και ιστορικό ΠΑΣΟΚ.

Την ανανέωση είτε επιλέγεις να την επιβάλεις ως αρχηγός έγκαιρα με απόφασή σου είτε, αλλιώς, σέβεσαι και τιμάς την επιλογή των ψηφοφόρων, χωρίς διαβουλεύσεις άγνωστων παρασκηνίων.

Για τους παραπάνω λόγους, υποθέτω ότι το κριτήριο του κ. Ανδρουλάκη ήταν άλλο και όχι η ανανέωση. Προφανώς, θεώρησε ότι είμαι πολύ λιγότερο επαρκής και κατάλληλος μορφωτικά, πολιτικά και κατά την εμπειρία, συγκριτικά με άλλους εκλεκτούς του.

Άποψη την οποία φαίνεται ότι είχε και όταν ζητούσε εναγωνίως να αναλάβω την ευθύνη για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων στη Βουλή, χωρίς τότε να σκέφτεται ότι πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους.

Οι διαβεβαιώσεις του ιδίου και των συνεργατών του προς πολίτες, δημοσιογράφους και νυν βουλευτές ότι «η έδρα θα επιστραφεί στον Καστανίδη» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προσβάλει όλους τους Θεσσαλονικείς, που μένουν χωρίς εκπροσώπηση από τον άνθρωπο στον οποίο έδωσαν τη σχετική εντολή.

Δεν μου απομένει, παρά να εκφράσω την παντοτινή ευγνωμοσύνη μου στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και στον Ελληνικό Λαό. Στους μόνους που οφείλω.

Τους διαβεβαιώνω ότι στους αγώνες που έρχονται για μια καλύτερη Ελλάδα, για τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους, για μια νικηφόρα παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα είμαι παρών.

Χάρης Καστανίδης

Γιατί ο Ανδρουλάκης άφησε εκτός τον Καστανίδη

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης που ήταν αποψήφιος στο Ηράκλειο, το Νότιο Τομέα της Αθήνας και την Α’ Θεσσαλονίκης, πήρε την απόφαση να κρατήσει την έδρα στην συμπρωτεύουσα για δύο λόγους:

Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι ότι στο Ηράκλειο και οι δύο βουλευτές πήραν πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών.

Παράλληλα, η Κρήτη συμβολίζει την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, αφού κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες του νησιού, εκτοπίζοντας μετά από χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη.

Μεταξύ των δύο επιλογών που απέμεναν, λοιπόν, προκρίθηκε το κριτήριο να δοθεί η ευκαιρία σε ένα νέο στέλεχος – τον Παύλο Χρηστίδη στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Όσο για το δεύτερο λόγο είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην Κεντρική Μακεδονία, γι’ αυτό και το γραφείο στην Θεσσαλονίκη θα στελεχωθεί πλήρως, ενώ οι δράσεις και η παρουσία του στην Θεσσαλονίκη θα είναι συχνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: