Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνου του δέρματος από τα οποία τα περίπου 1.500 είναι ασθενείς με μελάνωμα. Η χώρα μας θα συμμετέχει με τέσσερα κέντρα αναφοράς στη μελέτη για το νέο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του μελανώματος
Ελπίδα σε περίπου 20 ασθενείς με μελάνωμα προσφέρει η ένταξη τεσσάρων ελληνικών κέντρων αναφοράς στη μελέτη για το νέο mRNA εμβόλιο που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία MSD σε συνεργασία με τη Moderna – γνωστή για τα mRNA εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ασθενείς με μελάνωμα σε δύο νοσοκομεία στην Αθήνα – το ένα εκ των δύο ιδιωτικό – και σε άλλα δύο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν στην κλινική μελέτη φάσης 3 για την ανάπτυξη του εμβολίου, από την οποία εάν επαληθευτούν τα υποσχόμενα αποτελέσματα της φάσης 2, θα αλλάξουν τα δεδομένα στη θεραπεία του μελανώματος.
Το εμβόλιο είναι θεραπευτικό, όχι προληπτικό, όπως είναι η συνηθισμένη δράση των εμβολίων, και αφορά σε εξατομικευμένη ιατρική (personalised medicine) που είναι η αιχμή του δόρατος πλέον στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Εφόσον τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών αποδείξουν το όφελος για τους ασθενείς, η νέα θεραπεία θα «δουλεύει» ως εξής: Ο γιατρός θα λαμβάνει με βιοψία υλικό από το σημείο της βλάβης στο δέρμα του ασθενούς και περίπου έξι εβδομάδες μετά θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο που θα αφορά σε εξατομικευμένη θεραπεία του, με βάση την ανάλυση συγκεκριμένων πρωτεϊνών. Απευθύνεται σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου 3 και σταδίου 4 που έχουν αφαιρέσει όγκο.
Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος από τα οποία τα περίπου 1.500 είναι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μελάνωμα. Ο διψήφιος αριθμός των ασθενών που θα ενταχθούν στη μελέτη μπορεί να φαίνεται μικρός, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πιο επιθετική και απειλητική μορφή καρκίνου του δέρματος.
Συνδυαστική θεραπεία
Στη φάση 2 συμμετείχαν ασθενείς που έλαβαν εννέα δόσεις του εμβολίου κατά του καρκίνου, με την κωδική ονομασία mRNA-4157 (V940), μαζί με το φάρμακο pembrolizumab. Η φαρμακευτική αγωγή ενώ αναμένεται η «προετοιμασία» διάρκειας έξι εβδομάδων για κάθε ασθενή κρίνεται δεδομένη. Στο μελάνωμα, ο συνδυασμός mRNA-4157 (V940) και pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης απομακρυσμένων μεταστάσεων ή θανάτου κατά 65%.
Πιο αναλυτικά, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η κλινική μελέτη φάσης 2 (157 ασθενείς) που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2023). Όπως φάνηκε, ο συνδυασμός του εμβολίου με pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης απομακρυσμένων μεταστάσεων ή θανάτου κατά 65%, συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με pembrolizumab.
Τα ποσοστά μελανώματος, της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες, με σχεδόν 325.000 νέες περιπτώσεις να έχουν διαγνωστεί παγκοσμίως το 2020. Στις ΗΠΑ, ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου που διαγιγνώσκονται και το μελάνωμα ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.
Υπολογίζεται ότι το 2023, στις ΗΠΑ, θα διαγνωστούν σχεδόν 100.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος και σχεδόν 8.000 θάνατοι θα αποδοθούν στη νόσο. Οι ασθενείς με μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ και IV διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής ή εμφάνισης απομακρυσμένων μεταστάσεων. Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης υπολογίζεται ότι είναι περίπου 60,3% για το στάδιο III και 16,2% για το στάδιο IV.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου